'Moet ik je feliciteren, of condoleren?'

De Amsterdamse politie had vastgoedhandelaar Willem Endstra meerdere malen gewaarschuwd dat hij op 'de dodenlijst' stond. Maandagmiddag werd hij geliquideerd....

Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemt Annieke Kranenberg

Endstra overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. De omstreden multimiljonair, die wel werd omschreven als 'bankier van de onderwereld', werd volgens omstanders lange tijd gereanimeerd op het wegdek.

'Ik hoorde vijf knallen', zegt een man die aan het werk was in een nabijgelegen kantoorvilla in het doorgaans keurige Amsterdam-Zuid. 'Het was geen salvo, maar vijf losse schoten. Ik keek naar buiten en zag twee mensen spartelen tussen de auto's. Ik hoorde gebrul en geschreeuw. Dat hield even aan en toen werd het stil. Ik zag de daders er in een drafje vandoor gaan.'

Endstra werd geraakt in hoofd en borst. Ook Denneboom liep meerdere schotwonden op, waaronder ten minste één in een been. Hij verkeert volgens de politie buiten levensgevaar.

De politie zoekt twee mogelijke daders: één droeg waarschijnlijk een blauwe trui, de ander een fel rode jas of jack. De laatste zou een lichtgetinte huidskleur hebben en tussen de 25 en 35 jaar oud zijn. De twee hebben mogelijk een tijd op een bankje gezeten nabij het kantoorpand van Endstra. Na de schietpartij renden zij de Breughelstraat in en verdwenen.

Op de hoek van deze straat werd een paar zwartleren handschoenen gevonden. Ze zijn waarschijnlijk bij de liquidatie gebruikt. Ook de mogelijke auto, een Mercedes, van de daders is in beslag genomen.

Kort na de aanslag kwam de vrouw van Endstra aanrijden. Zij liet haar zilvergrijze Jaguar achter bij een politieversperring, aldus een horecaondernemer. Het echtpaar woont op een kilometer afstand in een met camera's en zware traliewerken beveiligde villa .

Ook het kantoorpand van Endstra was voorzien van beveiliging. Een directe buurvrouw, een oorarts, zegt dat het pand is voorzien van kogelvrij glas 'van wel zes centimeter dik'. Zij vertelt dat Endstra geregeld werd vergezeld door lijfwachten. 'Als je hem een tijd niet gezien had en hij was er weer, dan zeiden we: ''Nou, de kust is weer veilig, kennelijk''.'

De politie, die Endstra al veertien jaar in de gaten hield, waarschuwde hem eerder dat hij op een 'dodenlijst' stond.

Afgelopen vrijdag verbood de rechter het Openbaar Ministerie de vastgoedmagnaat te vervolgen wegens witwassen van misdaadgeld. Zondag ontkende hij in het televisieprogramma van Harry Mens criminele contacten te onderhouden.

Onder de mensen die het plaats delict kwamen bekijken bevonden zich gistermiddag veel mannen in maatpak. 'We kunnen hier wel rondleidingen organiseren', zegt een advocaat uit de buurt. 'Bij het Hilton Hotel is Klaas Bruinsma vermoord, Herman Brood pleegde er zelfmoord en nu ligt Endstra voor het Apollo First Hotel.' Een kale man in krijtstreeppak telefoneert bij de politieafzetting: 'Heb je het gehoord? Moet ik je feliciteren of condoleren?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden