Moet ik het veebedrijf van mijn ouders overnemen?

Twintig jaar hebben mijn ouders met bloed, zweet en tranen gewerkt aan een mooi en rendabel melkveebedrijf met een hoge veebezetting. Nu, aan het einde van mijn opleiding agrarisch ondernemerschap, krijg ik vaak de vraag of ik het bedrijf ga overnemen. Steeds meer twijfel ik. Ik vind werken op de boerderij mooi, maar veehouders worden in Nederland met de nek aangekeken. Dit zal niet veranderen. Graag doe ik werk dat ook door de maatschappij wordt gewaardeerd, maar koeien liggen het dichtst bij mijn hart. Ik twijfel nu of ik het bedrijf moet overnemen. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

null Beeld
Beeld

Waardering van anderen

Je moet altijd doen wat het dichtst bij je hart ligt. Als je dat niet doet, krijg je spijt. Waardering krijg je van je leveranciers, je collega-boeren, je afnemers en als het goed is van je dieren. Waardering van de maatschappij is afhankelijk van allerlei factoren en kan sterk wisselen met de tijd. Haal je voldoening liever uit je directe omgeving en uit het feit dat je het bedrijf laat draaien zoals je zelf vindt dat het moet.

Henric van der Krogt (47), Leidschendam

Eerst iets anders

Gezien uw twijfel om datgene te gaan doen waar uw hart naar uitgaat, wil ik u adviseren uw besluit uit te stellen en eerst enkele jaren te gaan werken in een branche die volgens u door de maatschappij gewaardeerd wordt. Ik ben benieuwd waar u dan terechtkomt. Voorts: wat kan het u schelen wat anderen van veehouders vinden?

Coby Vreugdenhil (psychiater en boerendochter, 60), Utrecht

Juist nuttig werk

Als uw hart bij de koeien ligt, moet u het bedrijf van uw ouders overnemen. Als boerenzoon kwam ik er snel achter dat ik veel te dom was voor boer. Toen ben ik maar ingenieur geworden. Een broer was wel slim genoeg en verrekte het op de middelbare school iets te doen tot hij naar de landbouwschool mocht. Hij is met hart en ziel (varkens)boer geworden. Het is je eigen leven en dat kun je niet laten sturen door de mening van mensen die je nooit ziet, die jou niet kennen en geen benul hebben van het belang van boeren. Iedereen drinkt melk en eet vlees van jouw koeien, veel nuttiger werk kun je niet doen. Eventueel ga je biologisch boeren, dan heb je meer contact met je klanten. Succes!

Kees Merkx (66), Wageningen

null Beeld anp
Beeld anp

Biologisch

Fijn dat er goed wordt nagedacht over bedrijfsovername. Dat veel boeren met de nek worden aangekeken, komt denk ik doordat veel boeren produceren met de rug naar de consument en de natuur. Deze manier van produceren heeft allerlei vervelende consequenties waarvan we de gevolgen dagelijks om ons heen zien. Mijn advies: zeg het boerenvak niet vaarwel. Ga boeren in harmonie met de natuur, ga biologisch boeren. Dan kom je erachter dat het een prachtig vak is waarvoor je veel waardering krijgt van de consument, maar ook van de dieren. Je krijgt tenslotte wat je geeft.

Jan Overesch (biologische boer, 68), Raalte

Hart

Als zoon van een koeienfokker zag ik toendertijd niks in grootschalige veehouderij. Ik weet niet hoe groot jullie bedrijf is, maar de kernvraag is en blijft: waar ligt je hart? En je weet zelf het antwoord. Volg je hart, dus: doen.

Johan Banis (61), Dronten

Over twee weken: Als geëmancipeerde vrouw mijn partner ten huwelijk vragen?

Sinds enige jaren ben ik intens gelukkig met mijn nieuwe partner, zo gelukkig zelfs dat ik wel met hem wil trouwen. Nooit eerder heb ik dit gevoel zo sterk gehad. Ik heb hem diverse keren gevraagd, maar helaas houdt hij de boot af. Ik kom er niet achter waarom hij niet wil. Wat doe ik nu: het zo laten als het nu is en heimelijk hopen dat hij me ooit gaat vragen of ga ik als geëmancipeerde vrouw met een rode roos in de mond voor hém op de knieën? Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 4 september 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden