GELDVRAAG

Moet ik dan toch maar gaan beleggen?

Josée vindt het zo vervelend dat sparen vrijwel niets oplevert. De bank adviseert haar te beleggen in een mixfonds. Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, bekijkt het mixfonds en geeft zijn oordeel.

Reinout van der Heijden
De stand van de AEX op de beursvloer van de Amsterdamse effectenbeurs Beeld anp
De stand van de AEX op de beursvloer van de Amsterdamse effectenbeursBeeld anp

Josée is klant van de Rabobank. Sinds vorig jaar heeft de bank een nieuw beleggingsproduct: Rendemix. De klant kan kiezen uit vijf fondsen, genummerd van 1 tot 5. Hoe hoger het nummer, hoe hoger het rendement en het bijbehorende risico. Het veiligste fonds zou twee tot drie procent per jaar kunnen opleveren en het meest riskante ongeveer 6 tot 7 procent.

Nummer 1 is kent weinig risico. Volgens de brochure van Rabobank levert het hooguit 3 procent verlies op. De beleggingshorizon is 1 à 2 jaar. Nummer 5 is zeer riskant. Het verlies kan tot 35 procent oplopen. De beleggingshorizon hiervan is minimaal 15 jaar.

Als zij deze informatie in de brochure gelezen heeft, weet Josée het niet meer. 'Ik kom er niet uit. Wat moet ik doen?' Zij is een pensionada en wil haar spaargeld de komende jaren gebruiken voor het doen van 'leuke dingen' waarvoor haar AOW en bescheiden pensioen niet toereikend zijn.

Een beleggingshorizon van 15 jaar is voor haar in ieder geval ongeschikt. Het heeft niets te maken met het aantal jaren dat zij nog in leven is. Een horizon van 15 jaar betekent dat zij gedurende die periode het belegde geld niet gebruikt. Ze heeft het geld juist wel nodig, om haar pensioen aan te vullen.

Als zij het spaargeld de komende tien jaar wil opmaken, is een defensief mixfonds voor haar het hoogst haalbare. Dat levert hooguit 4 tot 5 procent rendement per jaar op, met het risico dat zij 10 procent verlies lijdt. Dat zijn gemiddelden. De werkelijkheid kan altijd anders uitpakken.

Een leven zonder 'leuke dingen' is geen leven, dus ik zou op zijn hoogst een klein deel van het spaargeld in dit product steken. Beleggen kan best meer opleveren dan sparen, maar u moet niet ongelukkig worden als het minder wordt. Hoe harder het geld nodig is, hoe sterker u zou moeten terugschrikken om te gaan beleggen.

Verder is Rendemix geen slecht product. Het is afkomstig van de grote Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock en het geld wordt verdeeld over diverse indexfondsen. De totale kosten zijn redelijk, vooral gezien het feit dat de Rabobank er natuurlijk ook wat aan moet verdienen.

Er zijn goedkopere producten te vinden, zoals de indexfondsen van Think Capital. Het is ook mogelijk om een deel van het spaargeld op een deposito te leggen, bijvoorbeeld tegen 2,4 procent voor vijf jaar vast bij Leaseplanbank. Dat krijgt Josée natuurlijk niet te horen van haar adviseur bij de bank.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag? geldvraag@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden