Moet ik als zzp'er een dure zakenrekening nemen?

Wekelijks beantwoordt Reinout van der Heijden geldvragen van lezers.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ik ben een kleine zelfstandige die weinig rekeningen per jaar verstuurt. Kan de bank mij verplichten een dure zakelijke bankrekening te nemen?

Ja, helaas. Banken brengen flink meer geld in rekening aan bedrijven voor het gebruik van een zakelijke bankrekening. U laat weten geen gebruik te maken van de extra diensten die daarbij horen. Dat is op zich geen reden om minder te betalen, want u kúnt er wel gebruik van maken. Banken melden in de algemene voorwaarden op de website dat het niet is toegestaan een privérekening zakelijk te gebruiken.

Ik zou toch altijd een aparte rekening nemen voor mijn bedrijf. U houdt privé en zakelijk dan beter uit elkaar. Bijvoorbeeld als u printerinkt betaalt met uw zakelijke bankpas, vergeet u het later niet deze kosten mee te nemen bij de belastingaangifte.

De grote banken (ING, ABN, Rabo) gaan slecht met hun tijd mee. Een zelfstandige moet dezelfde bankrekening nemen als een ondernemer uit het midden- en kleinbedrijf, hoewel hij vaak geen behoefte heeft aan zakelijk krediet of een boekhoudprogramma. De startende ondernemer krijgt bij deze banken soms een goedkoop betaalpakket, maar gaat na een of twee jaar toch het volle pond betalen - al gauw 150 tot 200 euro per jaar.

Knab doet dat veel beter. De zakelijke rekening is hier even duur als een particuliere en kost 60 euro per jaar. SNS en ASN zijn ook goedkoper dan de grootbanken. Regio Bank heeft de V&S-rekening voor stichtingen en verenigingen, want die kunnen bij SNS, ASN en Knab niet terecht.

En als ik nou toch een privérekening gebruik?

Een zelfstandige die enkele tientallen rekeningen per jaar stuurt, zal niet snel last krijgen als hij daarvoor een particuliere rekening gebruikt onder zijn eigen naam. Een werknemer kan tenslotte ook neveninkomsten ontvangen op zijn privérekening. De Belastingdienst stelt een zakelijke rekening niet verplicht. De bank kan u geen boete opleggen, maar zou de rekening wel kunnen afsluiten als u in strijd handelt met de voorwaarden.

U moet vooral uw zaken goed regelen. Doe de administratie. Hou uw uren bij voor de belastingen. Sluit u aan bij een broodfonds en/ of een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor als u (langdurig) ziek wordt. En check regelmatig of u niet naar een goedkopere bank kunt overstappen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden