Column

Moet FNV een eigen omroep beginnen?

FNV voorzitter Ton Heerts tijdens een protest op de stoep van VNO-NCW waarmee FNV aandacht vraagt voor het stakingsrecht. Beeld Freek van den Bergh
FNV voorzitter Ton Heerts tijdens een protest op de stoep van VNO-NCW waarmee FNV aandacht vraagt voor het stakingsrecht.Beeld Freek van den Bergh

Elke ochtend om half negen kan op RTL7, voor die gelegenheid RTLZ gedoopt, naar drie stropdassen worden gekeken. Vraagt de ene stropdas aan de andere: 'Philips gaat zich opsplitsen in twee delen. Wat denk je, Mathijs, wat de belegger daarvan vindt?' Of: 'Syriza staat op winst in Griekenland. Hoe reageert de markt daarop?'

Net als Voetbal Inside met René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee op hetzelfde net, is het een rollenspel voor drie heren. Alleen lijkt hier geen afspraak te bestaan om ter verhoging van de kijkcijfers elkaar voortdurend te beledigen en in de maling te nemen.

Het economische nieuws van die dag wordt hoe dan ook langs slechts één meetlat gelegd, en dat is die van de belegger. Wat de werknemer, de klant, de politiek of het Griekse volk ervan vindt, doet niet terzake. Twee van de drie stropdassen werken ook in het beleggersbolwerk, het beursgebouw aan het Damrak. Een van drie stropdassen is zelfs van een instelling die gebaat is bij stijgende koersen en/of veel handel.

RTLZ gaat uitbreiden en zendt vanaf volgende week ook uit in de avond, waarbij de stropdas ook af mag. Tegelijkertijd gaat Rick Nieman naar WNL - het televisiespeeltje van De Telegraaf. Ook hij zal putten uit de poule van commentatoren en analisten die ook hun geregeld hun opwachting maken bij Jinek, Pauw, DWDD en EénVandaag. Nieman zal de nodige PvdA-ministers ontvangen, en Jesse Klaver van GroenLinks, die het goed doet op televisie. Maar de toon wordt gezet door commentatoren die een uur later zo weer kunnen opdraaien bij Harry Mens' Business Class: veel Paul Jansen, Jort Kelder, Peter R. de Vries, Frits Huffnagel, Jack de Vries en Arend Jan Boekestein. Er zullen zogezegd weinig 'amokmakers' van de FNV te zien en horen zijn.

Sinds de komst van WNL is Hilversum zo snel verrechtst dat je bijna van een revolutie kunt spreken, terwijl in de echte wereld búíten het Mediapark juist links een revival beleeft. De FNV heeft al een heet najaar aangekondigd vol acties in openbaar vervoer, bij de politie, het ambulancevervoer en de rijksambtenaren. In Groot-Brittannië heeft Jeremy Corbyn - een rode rakker van de oude stempel - de beste papieren om leider van Labour te worden. Bernie Sanders, een socialistische democraat, is ineens een luis in de pels geworden van Hillary Clinton in de strijd om het presidentschap. Maar ze zijn allemaal oud en grijs, weinig mediageniek en blijven steken in de klassenstrijdgedachte, terwijl de welvaart toch alleen via beursnoteringen is te realiseren.Wat De Telegraaf lukte met WNL zou de FNV nu moeten doen. Uit het ledenbestand van 1,1 miljoen moeten toch 50 duizend mensen te mobiliseren zijn voor een omroep die weer een paar linkse kaderleden in Hilversum van zich af laat bijten.

Werklozen zonder aandelen hebben in de ochtend recht op een alternatief voor Olga Commandeur en het boodschappenspel van Jan Slagter.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden