Moet Engeland een wapenstilstand met Duitsland sluiten?

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Een ingepakte pub in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog Beeld afp
Een ingepakte pub in Londen tijdens de Tweede WereldoorlogBeeld afp

Londen, 29 januari 1941

Op tijd naar Kingsley Hall in Bow voor lunch. Overleg met Patrick Figgis over de evacuatie van kinderen. Daarna geluncht met vier maatschappelijk werkers, boven in de salon.

Na de thee gingen we rond met soep en chocolademelk in de schuilkelders, net toen een nieuw luchtalarm begon. In de eerste schuilkelder, uitgegraven in het plantsoen van Bromley-by-Bow, stond het water een decimeter hoog en droop het van de zoldering.

De ontploffingen begonnen toen we net binnen waren, en op weg naar Glancus Road woedde de Blitz in volle hevigheid - lawaai van geschut, de hemel verlicht door explosies, de gloed van een brand verderop in het oosten, dreunende bommenwerpers.

Ik werd pas bang toen een bommenwerper een duikvlucht maakte op een helder verlichte trein die net de brug overstak, maar de explosie klonk ver weg. De schuilkelder van Glancus Road was iets minder vochtig dan de vorige, maar rumoeriger.

Het schieten hield op toen we naar een warmere, maar minder veilige schuilplaats gingen.

30 januari

Lang gesprek, na het ontbijt, met Pat Figgis, over de noodzaak van een wapenstilstand en over de triomf van de angst. Een vroege Blitz, tijdens mijn weg terug. In Bow werd zo hard geschoten dat ik dekking zocht in het postkantoor.

Vera Brittain (1893-1970), Engelse schrijver, pacifist en feminist. Uit Wartime Chronicle - Vera Brittain's Diary 1939-1945. Gollancz, 1989.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden