Moet de neet in de Van Dale?

Soms heb je acroniemen in de Engelse taal waarvan de betekenis meteen aan de Van Dale zou moeten worden toegevoegd, zodat die ook in de krantenkoppen doordringt.

Daaronder valt het woord 'neet'. Het staat nu alleen nog voor een eitje van een luis dat aan de haarschacht vastklit. Maar het wordt tegenwoordig mondiaal gebruikt voor de groep van jonge mensen van 16 tot 25 jaar die geen onderwijs volgen of geen baan hebben (not in education, employment or training).

Het aantal 'neten' groeit in een zo onrustbarend tempo, niet alleen in de westerse industrielanden maar ook in bijna alle opkomende landen, dat het studies en rapporten regent zonder dat iemand een concreet voorstel heeft wat ertegen te doen is.

Acroniemen kunnen het tijdsbeeld bepalen. In de welvaartsperiode van de jaren tachtig en negentig werd gesproken over yuppies (young urban professionals), yaks (young, adventurous, keen en single), dinks (double income no kids) en hipo's (high potentials). In deze crisistijd zijn er naast neets onder meer nleets (not in the labourforce nor in education or training), puppies (poor urban professional people), yuffies (young urban failure), biddies (baby boomers in debt), dimps (double income money problems) en sitcoms (single income, two children, outrageous mortgage).

Maar de neten vormen een tijdbom onder de maatschappij. Hun onvrede kan, zoals in de Arabische wereld, tot complete omwentelingen leiden. De vlam is al overgeslagen naar Europa, waar jongeren in Istanbul, Athene, Madrid en Stockholm hun protesten met geweld kracht bijzetten.

Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën die vorige week een New Deal voor de jeugd van Europa lanceerde, erkende dat 'de EU alleen bij elkaar kan worden gehouden als de slag tegen jeugdwerkloosheid wordt gewonnen'. De cijfers zijn schrikbarend: van een jeugdwerkloosheid van 60 procent in Griekenland tot 56 procent in Spanje en 40 procent in Portugal en Italië. In de 31 landen van de OESO zijn 31 miljoen jeugdwerklozen, wereldwijd 73 miljoen. En dat wordt nog geflatteerd door miljoenen jongeren die het zoeken naar een baan hebben opgegeven en doordat tweederde van degenen die wel een baan hebben, tijdelijk of parttime werkt.

De ILO (de arbeidsorganisatie van de VN) spreekt van een gigantische verspilling van talent. 'Het meest beangstigende is misschien nog het gevaar dat een hele generatie het vertrouwen verliest in het politieke en sociaal-economische systeem'. Dat het de krantenkoppen niet haalt, heeft behalve met de lengte van het woord jeugdwerkloosheid te maken met het feit dat er in de politiek niet simpel mee valt te scoren.

Daarom maakt iedereen zich druk over de Fyra, terwijl de bijna onzichtbare neet zich al als een jeukende plek aan het kapitalistische systeem heeft vastgeklikt.

Het zal pas in de Van Dale staan als het ook daadwerkelijk gaat etteren.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden