Column

Moet de kletsende klasse niet worden vervangen?

Het waren de drie p's: populisme, polarisatie en proteststemmen. De kletsende klasse die afgelopen tijd in de media had gecommuniceerd dat Trump niet kon winnen, kroop woensdag in de keuvelprogramma's bijeen om te verklaren waarom Trump wel had gewonnen.

Jort Kelder bij De Wereld Draait Door. Beeld
Jort Kelder bij De Wereld Draait Door.Beeld

Als Hilversum al ooit drie keer de Volkskrant was, is het nu drie keer De Telegraaf. Het waren opvallend veel rechtse wijsneuzen uit het ons-kent-ons establishment: heer van stand Adriaan van Dis, rijkeluismaatje Jort Kelder, RTL-beursbabbelaar Mathijs Bouman, collega-kletshosts Charles Groenhuijzen en Rick Nieman, wat Telegraaf-spul en NRC-columnist Bas Heijne. Kortom allemaal mensen die zelden met gewone mensen in Nederland in contact komen, maar wel in de lobby van een sterrenhotel in New York de sfeer hebben opgesnoven en denken te weten wat de gewone Amerikaan denkt.

Ze kakelden elkaar na dat Trump had gewonnen dankzij de vergeten laagopgeleide witte onderklasse - de dommeriken - in de naargeestige streken van de rustbelt. Maar Trump kreeg ook 54 procent van de stemmen van de hoger opgeleide witte mannen tegen Clinton 39 procent. De commentaren waren daardoor net zo tenenkrommend en vermakelijk als die van de experts bij Harry Mens' Business Class. Overigens zat Heijne daar onlangs ook, want het is allemaal een pot nat. Het is gek dat de elite in Nederland op publieke en commerciële netten mag blijven uitleggen wat de elite zelf niet ziet. Geen van de programma's - van Tijd voor Max in de middag tot Pauw voor middernacht - had overwogen andere gasten te vragen: iemand uit de vijfploegendienst van Hoogovens, een werkloze winkelbediende, een kaderlid van de FNV, een mantelzorger of een huisarts in Oude Pekela.

Het zijn dezelfde koppen die ook voor de verkiezingen mochten opdraven en hetzelfde zeiden als voor de uitslag, zij het dat nu een omgekeerde conclusie werd getrokken. Na de Brexit lag het nog aan de Brusselse bureaucratie die te ver voor de muziek uit was gelopen, de verkiezing van Trump ligt aan de doorgeschoten globalisering.

Na de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen komen er verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Helaas zullen op het publieke net en de commerciëlen weer dezelfde gezichten te zien zijn. Het media-establishment op televisie zal blijven doen of het de wijsheid in pacht heeft en de natie vertellen wat de politieke elite niet ziet wat het zelf ook niet ziet.

En zo blijft het infotainementcircuit zichzelf in stand houden. Als Duitsland eind volgend jaar heeft gekozen, begint de aanloop naar de volgende Amerikaanse verkiezingen weer. Politiek is een continue wedstrijd geworden van de poppetjes waar de inhoud er niet toe doet.

En zo wordt er door de kletsende klasse automatisch voor gezorgd dat steeds meer mensen hun proteststemmen aan polariserende populisten geven.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden