Column

Moet de ivf-leeftijd omhoog?

Een van de obstakels voor het doorbreken van het glazen plafond is de kinderwens. Als vrouwen hun dertigste zijn gepasseerd, gaat de biologische klok tikken en moet een keuze worden gemaakt voordat uitstel tot afstel leidt en ze met Halina Reijn in de OK-categorie (ongewenst kinderlozen) belanden. En juist in die periode worden carrières gemaakt of in de knop gebroken.

Beeld Thinkstock

In 2016 had 30 procent van de bestuursfuncties in de raden van bestuur en commissarissen door vrouwen moeten worden bezet. Daar is niets van terechtgekomen. Inmiddels is door de minister uitstel gegeven. Maar paardenmiddelen als wettelijk verplichte quota worden niet meer uit- gesloten, hetgeen als nadeel zou hebben dat veel vrouwen promoties zouden danken aan positieve discriminatie in plaats van hun kwaliteiten. Aan de opleiding ligt het niet. Vrouwen zijn inmiddels hoger opgeleid dan mannen.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau concludeerde vorige week dat vrouwen tussen hun 20ste en 40ste gejaagder zijn en meer tijdsdruk ervaren dan mannen. Vrouwen zijn perfectionistischer (het schone huis) en besteden meer aandacht aan het emotionele welzijn (bezoek aan de zieke moeder) van anderen. En dan is er de - in deze tijd van losse relaties vaak ingewikkelde - zoektocht naar de prins op het witte paard annex vader in spe. De carrière komt dan al snel in het gedrang.

Medisch ethicus Annelien Bredenoord pleitte onlangs in het radioprogramma De kennis van nu voor ruimere uitstelmogelijkheden van de kinderwens voor vrouwen. Zij zou het een goed idee vinden als de ivf-leeftijd (nu 45 jaar) voor vrouwen verder wordt verhoogd. Medisch zijn de risico's om op latere leeftijd kinderen te baren veel minder groot geworden.

Als mannen op latere leeftijd kinderen kunnen krijgen, zou dat voor vrouwen ook mogelijk moeten zijn. Daar is nog veel maatschappelijke weerstand tegen, omdat van vrouwen wordt verwacht dat ze kinderen baren in de periode dat dat biologisch natuurlijk is. Vroeger moesten vrouwen vroeg baren omdat ze ook vroeg stierven. Nu worden ze echter veel ouder.

Met het oog op het welzijn van het kind is het belangrijk dat de ouders bij de geboorte nog zeker twintig jaar een goede kwaliteit van leven hebben. Maar afgezien daarvan is er niets tegen een veel oudere vader of moeder. 'Uit alle onderzoeken blijkt dat voor kinderen één ding van belang is: being loved. En dat kunnen ouderen vaak beter geven dan jongeren, omdat zij de prioriteiten in hun leven anders leggen,' zei ze in een interview met Coen Verbraak.

Als vrouwen het krijgen van kinderen kunnen uitstellen tot bijvoorbeeld hun 50ste, zou dat meer ruimte scheppen om carrière te maken voor die tijd en ook nog vaker te relaxen. Na hun 50ste zouden ze dan de kroon op hun leven kunnen zetten .

Nu blijft het glazen plafond van kogelwerend glas.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden