Moet de hofdame vrezen voor haar baan?

AMSTERDAM - 'Als je gaat bezuinigen op de kosten van de monarchie, betekent dat vrijwel onmiddellijk dat wij hier mensen moeten ontslaan', zei prins Willem-Alexander woensdag tijdens het tv-interview. Hij reageerde daarmee op de suggestie van Mariëlle Tweebeeke of hij als koning in tijden van crisis niet kan zeggen: 'Ik wil het graag met minder doen.'


Klopt het dat er meer werklozen bijkomen als het koningshuis financieel moet inleveren? Philip Dröge, auteur van Het Oranjekapitaal, denkt van niet. Althans, het hoeft niet.


Maar eerst de cijfers. Een groot deel van de kosten van het koningshuis gaat op aan personeel. Volgens de Rijksbegroting is dat 17 miljoen euro per jaar, op een totale begroting van bijna 40 miljoen. Volgens Dröge zijn de personeelskosten eerder 70 miljoen euro op een begroting van 110 miljoen, als bijvoorbeeld beveiligers en ambtenaren op ministeries worden meegerekend.


Bezuinigingen kunnen dus gevolgen hebben voor het personeelsbestand. Maar, zegt Dröge, de koninklijke familie heeft ook een eigen vermogen. Dröge schatte dat in 2004 op 1 miljard euro. Zakenblad Forbes op 250 miljoen euro, maar die 'lage schatting' is onder druk van prins Bernhard tot stand gekomen, zegt Dröge.


'Feit is dat we woensdagavond naar twee miljonairs hebben zitten kijken die heel sociaal proberen te doen', aldus Dröge. 'Ondertussen koopt Willem-Alexander links en rechts in de wereld huizen. Ik vermoed dat hij wel wat meer kosten zelf kan dragen.'


Vanaf 30 april krijgt Willem-Alexander een salaris van 825 duizend euro. Maxima krijgt daarbovenop volgens Dröge zo'n 300 duizend euro en Beatrix houdt grofweg 400 duizend euro. Samen krijgen ze ook nog toelagen voor hoeden, kostuums en nog meer privépersoneel zoals een eigen secretaresse. In totaal zou het drietal ruim 7 miljoen euro ontvangen.


Rondom de koninklijke familie zijn ongeveer 70 directe personeelsleden aan het werk in de paleizen. Daarnaast houden grofweg 300 ambtenaren zich op diverse ministeries bezig met de Oranjes.


Volgens Dröge is dat niet alles. 'We hebben nog altijd geen volledig overzicht.' Hij haalt een voorbeeld aan uit de tijd dat Ella Vogelaar minister was voor Wonen, Wijken en Integratie. 'Zij bleek onverwacht voor 4 miljoen euro aan boswachters en houtvesters voor het koningshuis op haar balans te hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden