Peiling

Moet de drugstest weer worden ingevoerd op feesten?

Tot 2002 was het mogelijk om drugs te testen op feestlocaties. Testplekken werden door het toenmalige kabinet-Balkenende afgeschaft. Harddrugs zijn verboden, zo werd geredeneerd, dus hoeven ze ook niet te worden getest. Na een dode door ecstasy en twee vermoedelijke drugsdoden tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE), is de roep om testplekken terug. Is dat een goed idee?

Pieter Hotse Smit
Ecstasy pillen. Beeld photo_news
Ecstasy pillen.Beeld photo_news

Ton Nabben, criminoloog en gepromoveerd op het zerotolerancebeleid

'Drugstests op feesten, daar heb ik wel een mening over. Dat is nog niet zo gemakkelijk en je voorkomt er bovendien geen doden en gezondheidsverstoringen mee. Het biedt alleen wat extra zekerheid voor mensen die zeker willen zijn dat ze geen troep in handen hebben.

'Destijds is de drugstest op feesten afgeschoten omdat het een aanzuigende werking zou hebben. Mensen die niet van plannen waren drugs te nemen zouden op ideeën worden gebracht en ook gaan gebruiken. Uit onderzoek is daar niets van gebleken. Het was een drogreden.

'Het is geen slecht idee als het weer wordt ingevoerd, bijvoorbeeld bij grote festivals in de zomer waar het gebruik het hoogst ligt. Het probleem is dat het testen van drugs op feesten haaks staat op het zerotolerancebeleid. Je kunt niet fouilleren aan de deur en vervolgens toestaan dat feestgangers hun binnengesmokkelde drugs laten testen. Dat is niet consequent. Drugstest zullen gepaard moeten gaan met een soepelere manier van omgaan met harddrugs.'

Mirik Milan, nachtburgemeester Amsterdam

'Ik ben in principe voor het testen op feesten. Je ziet dat in Zwitserland, waar wel getest kan worden op feesten, de laatste drugsgerelateerde dode zeven jaar geleden is gevallen. En daar hebben ze een groot festival als Street Parade, waar meer dan een miljoen bezoekers op af komen. Het is heus niet zo dat ze daar alleen maar schnapsje's drinken.

'Wat mensen zich echter moeten realiseren: je hoeft geen drugs te gebruiken als je dat niet wilt. Soms wordt hier te gemakkelijk aan voorbij gegaan. Men moet sowieso oppassen met wat ze tot zich nemen, of het nu om tien glazen alcohol, vijf hamburgers of een pilletje gaat. Dit neemt niet weg dat de discussie gevoerd moet worden, recreatief drugsgebruik komt nu eenmaal veel voor.'

Publiek tijdens de DJ Mag show op het Amsterdam Dance Event (ADE). Beeld anp
Publiek tijdens de DJ Mag show op het Amsterdam Dance Event (ADE).Beeld anp

Daan van der Gouwe, Trimbos-instituut

'Wij zijn verantwoordelijk voor het testen van drugs in Nederland. Wij doen dat bij voorkeur in een kantoorlocatie en niet op feesten. Op feesten is geen tijd en ruimte voor het rustig geven van voorlichting over risico's. Evenementenbezoekers zijn bovendien al in een feeststemming als ze de pil gaan testen en eerder geneigd een pil te nemen, ondanks dat wij die afraden. Daar komt bij dat wij lang niet altijd uitsluitsel kunnen geven over een pil. Pillen die wij niet herkennen, sturen we naar ons lab. Dat duurt twee dagen, en daar is dus geen tijd voor op feesten.

'Het huidige testsysteem bedient vooral de feestganger die 'bewust' drugs inneemt en het gebruik ervan plant. Zij kunnen op een van onze locaties terecht. Zij doen dan eerst de zogeheten Marquis-test door wat gruis van de pil in een vloeistof te doen. Wordt de vloeistof blauw-zwart, dan zit er Mdma in, de werkende stof in ecstasy. Vervolgens kijken we of de pil qua kleur, dikte, omtrek en opdruk voorkomt op onze herkenningslijst. Kennen wij de pil niet, dan sturen we die naar ons bureau in Utrecht. Als blijkt dat de pil ook niet in onze database staat, dan gaat de pil voor grondig onderzoek naar het lab. Dit proces duurt een week.

'Op feesten deden wij tot 2002 alleen de Marquis-test en de herkenningstest. Dat brengt risico's met zich mee. De Marquis-test geeft wel aan of er Mdma in de pil zit, maar niet hoeveel. Terwijl een te hoog Mdma-gehalte in ecstasy-pillen nu juist een groot probleem is. Een ander probleem zijn vervuilde pillen. Die bevatten vaak Pmma. Bevat een pil uitsluitend deze stof, dan is die dodelijk. Het probleem met de Marquis-test: die herkent de Pmma niet als er ook maar een klein beetje Mdma in zit. Het kan dus dat vervuilde pillen door de test komen. In het lab pikken we de slechte pillen er wel uit.

'Waarom we niet én op feesten én op kantoor testen? Het is allereerst kostbaar (een pil testen kost 45 euro) en we zitten nu al aan de grens van onze capaciteit. Bovendien is het aantal samples dat we doorsturen naar het lab genoeg voor onze primaire doelstelling: het monitoren van de markt in illegale drugs in Nederland.'

Ecstasy-pillen. Beeld anp
Ecstasy-pillen.Beeld anp

Stacey Dijkstra, organisator Vunzige Deuntjes tijdens ADE

'Als de mogelijkheid wordt geboden om op mijn feestjes een drugstest aan te bieden, doe ik mee. Drugs is nu eenmaal een onderdeel van het uitgaan geworden en ik wil graag mijn steentje bijdragen aan een veilig uitgaansmilieu. Op ADE hebben we vorige week ook iemand door een ambulance moeten laten afvoeren door slecht drugsgebruik, misschien hadden we dat kunnen voorkomen met een test.

'Ik ben alleen wel een klein beetje huiverig voor het aanbieden van tests, omdat je dan het taboe op drugsgebruik helemaal opheft. Ik ben bang dat je dan drugsgebruik extra stimuleert. Maar in een milieu als dat van ons, waar drugsgebruik zo ingebakken zit in het uitgaan, moet je als organisatie je publiek de mogelijkheid op testen wel kunnen bieden.'

GGD Amsterdam

'Op dit moment is er in de Amsterdamse politiek een discussie gaande over drugsgebruik na de sterfgevallen tijdens ADE. Die discussie willen wij afwachten alvorens wij een standpunt innemen over het al dan niet testen van drugs tijdens feesten. Wij leggen onder andere ons oor te luister bij de Jellinek kliniek en Stichting Adviesburo Drugs over wat de beste aanpak is.'

Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid D66

'Als het aan ons ligt, komen er op festivals en feesten weer mogelijkheden om de kwaliteit van xtc te laten controleren. Uit dit soort testen kan blijken dat pillen 'vervuild' zijn. Mensen die xtc kopen, kunnen die nog wel op bepaalde plekken laten testen. Maar dat is vooraf en duurt vaak enige tijd.

'Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid en incidenten met xtc zijn niet altijd te voorkomen, maar het stoort me dat het kabinet alleen maar repressief optreedt en te weinig aan voorlichting doet. We dringen al langere tijd aan op de terugkeer van de testen tijdens feesten. In ieder geval moet daar ook actief aangegeven worden dat er vervuilde pillen in omloop zijn en waar je dan op moet letten.'

D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp Beeld anp
D66-Tweede Kamerlid Vera BergkampBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden