Moet de AOW'er uitgekleed gaan hemelen?

Als de politiek het niet meer weet met de zorg, kan God nog via zijn eigen econoom uitkomst bieden.

De 54-jarige hoogleraar economie Lans Bovenberg zei ooit dat 'God grote plannen met hem had'. Bovenberg maakt deel uit van Rafaël Nederland, een kerkgenootschap van de pinksterbeweging, die de Bijbel als het woord van de levende God beschouwt, 'waarachtig, onherroepelijk, standvastig en onveranderlijk'.


Als parttimepredikant laat Bovenberg, behalve hoogleraar in Tilburg ook CDA-ideoloog, zijn woorden al van de kansel neerdalen. Maar voordat hij zich volgend jaar helemaal op de geloofsverkondiging wil storten, laat hij nog een serie proefballonnetjes los over de aanpak van hypotheekrenteaftrek, de pensioenproblemen, de eurocrisis en het overheidstekort.


In Trouw pleitte hij er afgelopen zaterdag voor AOW'ers in de toekomst zelf voor hun zorg te laten betalen door hen hun huis te laten verkopen aan een woningbouwcorporatie. De opbrengst zal indien noodzakelijk kunnen worden geherinvesteerd in een nieuwe heup, chemotherapie of een hartklep. Gepensioneerden mogen de woning blijven huren totdat ze gaan hemelen. Daarna kunnen jongeren de woning overnemen. In één klap lost Bovenberg twee problemen op: de betaalbaarheid van de zorg en de woningnood onder jongeren.


In de discussie over de groeiende kosten van de zorg mogen geen taboes bestaan. Er is veel voor te zeggen dat ouderen hun bezit moeten opsouperen, zodat ze uiteindelijk even uitgekleed voor de hemelpoort staan als ze op aarde zijn gekomen. De erfbelasting zou bijvoorbeeld naar 90, 95 of desnoods 100 procent kunnen worden gebracht met het argument dat de zorg biedende maatschappij net zoveel recht heeft op nalatenschappen van burgers als familieleden of andere in een testament aangewezen geprivilegieerden.


Het grote nadeel van Bovenbergs voorstel is dat gepensioneerden tot tweederangsburgers worden gedegradeerd die het recht op een eigen huis verspelen. Ze staan voor de rest van hun leven onder een vorm van maatschappelijke curatele. Het klinkt cynisch, maar wie de gehele opbrengst van zijn eigen huis naar dokters en de farmaceutische industrie heeft gebracht en hulpeloos in een rolstoel zit, kan slechts hopen op een wonderbaarlijke gratis genezing. Dat moet de zorgverzekeraars aanspreken, maar ook Bovenbergs Rafaël Nederland, dat overtuigd is dat 'Jezus zieken geneest in antwoord op het gelovige gebed.'


God mag grote plannen hebben met Bovenberg, maar misschien moet de maatschappij op haar hoede zijn voor zijn dubbele agenda.


Het beste is dat de hoogleraar in Tilburg bij wijze van experiment zelf vervroegd met pensioen gaat en de uitwerking van zijn eigen voorstel test.


Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden