Moet dat nou echt, dat zinloze barbecuen?

 

null Beeld ANP
Beeld ANP

Brief van de dag

Niet alleen het motorseizoen is weer begonnen ('Lekker toeren, lekker veel herrie, O&D,16 april). Met dank aan de brief van gisteren, ook het seizoen van de barbecue is weer begonnen.

De nieuwgekochte exemplaren worden weer en masse in de fik gestoken om er lekkere kip en worstjes op te bakken in de frisse lucht, lekker buiten eten met de eerste lentezon.

Waarom moet dat met zoveel stankoverlast? Moet dat nou echt, dat zinloze (nooit gaarwordende) gehannes, waar elke niet-barbecuende mens zich aan ergert?

Niet alleen mijn huis staat in een wolk van rook, hele rijen, alle terrassen, balkons, tuinen en binnenplaatsen, één grote stank! En, met pech, als je je raam openlaat, krijg je de geur je huis niet uit. Waarom mag dat eigenlijk, overheid?

Corina Borst, Amsterdam

Dit zijn de overige ingezonden brieven uit de Volkskrant van 17 april 2015.

Je hebt fijnstof en fijnstof

Meer koeien melken geeft meer fijnstof en de afschaffing van de melkquotering leidt tot een onbeheersbare situatie. Deze bewering deed hoogleraar Bert Brunekreef (Wetenschap, 16 april) . Dat is nogal kort door de bocht. De vraag is eerst naar welk type fijnstof je kijkt.

Als het gaat over primair fijnstof, dan is de bijdrage van de melkveehouderijsector hieraan marginaal. Het meeste primair fijnstof uit de veehouderij wordt geproduceerd door vee dat op strooisel wordt gehouden. En dat vee (meestal pluimvee) zit juist weer vaak in stallen waar goede maatregelen te nemen zijn om uitstoot hiervan te voorkomen.

Bij secundair gevormd fijnstof speelt ammoniak (en dus de veehouderij) een belangrijke rol. Ammoniak reageert in de lucht met stikstof- en zwaveloxiden tot secundair fijnstof. Het Nederlandse beleid is er echter sterk op gericht om het totale ammoniakplafond terug te dringen (onder andere via de Programmatische Aanpak Stikstof of PAS), waardoor dit fijnstof automatisch ook zou worden gereduceerd. De groei van de melkveehouderij moet volgens de PAS steeds passen binnen dit ammoniakplafond.

Van een onbeheersbare situatie zoals Brunekreef noemt, is dus geenszins sprake. Mits het beleid werkt.

Dr. ir. Bastiaan Meerburg, afdelingshoofd Veehouderij & Omgeving
Wageningen

Jihadisten in Auschwitz

Geloven De Mos en Van Soest (Opinie & Debat, 15 april) werkelijk dat een bezoek aan Auschwitz jongeren uit 'jihadsteden' Den Haag en Amsterdam" van hun antisemitisme zou kunnen genezen?

Is voor de groepen waar deze jongeren uit voortkomen antisemitisme nu niet juist een haast bepalend deel van hun 'identiteit', iets dat ze zich niet zouden willen laten afpakken?

Ik betwijfel of zelfs het met eigen ogen zien van de gaskamers daar iets aan zal veranderen. Wellicht ontkénnen ze de Holocaust niet eens; daar gaat het hen toch niet om! Waarom zouden ze door het zien van het massavernietigingskamp hun zo gekoesterde (voor-) oordeel tegen joden verliezen?

Wilfried Dierick, Nijmegen

En nu de touringcars

Als de stadsbussen in Amsterdam elektrisch worden (Voorpagina, 15 april) zijn de touringcars zeker aan de beurt! Zij verstoppen en vervuilen de binnenstad enorm.

Marijke Verhaak, Amsterdam

We kunnen wél beklag doen

Uw redacteur Hans Wansink schrijft (Stekel, 15 april): 'Jammer dat de EU geen Europese Ombudsman kent, waar wij ons beklag kunnen doen.

'Brenninkmeijer zou daarvoor geknipt zijn.'

Een Europese Ombudsman bestaat echter wel degelijk en wel sinds 1992 (Verdrag van Maastricht). Deze wordt gekozen voor een periode van vijf jaar door het Europees Parlement. Hij of zij beschikt over een uitgebreide staf van deskundigen.

Burgers kunnen zich schriftelijk in één van de officiële EU-talen tot de Ombudsman wenden met klachten over besluiten of maatregelen van Europese instellingen.

Bob van den Bos, Den Haag

Hoezo beheerst overhevelen?

Staatssecretaris Van Rijn vindt dat de overdracht van de langdurige zorg en de jeugdzorg door het rijk naar gemeenten 'beheerst' en 'redelijk soepel' is verlopen (Ten eerste, 15 april).

Ja, je kunt heel beheerst goede zorg afbreken. Dat zie ik gebeuren in mijn dagelijkse praktijk als thuiszorgmedewerker. Een korte opsomming: nieuwe indicaties die enorm inhakken op de tot dan bestaande, vaak hoognodige uren.

Indicatiegesprekken (de zgn. 'keukentafelgesprekken') die veelal worden uitgevoerd door mensen die niet medisch zijn opgeleid, dan wel opgeleid in de zorg. Thuiszorgorganisaties (met name afkomstig uit de kantoorschoonmaakbranche) die totaal tekortschietende invulling geven aan hun thuiszorgtaak en een profiel van kantoorschoonmaak toepassen aan mensenwerk.

Het aantal flexwerkers dat enorm toeneemt met als gevolg dat cliënten steeds nieuwe mensen over de vloer krijgen.

Mantelzorgers die, als die er al zijn, veel zorg moeten overnemen en al vaak op hun laatste benen lopen. Verder zien huisartsen nu al een effect dat mensen niet meer in een verzorgingshuis terecht kunnen. Verwaarlozing, verwardheid en eenzaamheid onder ouderen nemen toe. Zeer beheerst allemaal.

Ramon te Velde, thuiszorgmedewerker in Amsterdam

Goh, verrassend

Taalkundige Van Leeuwen bestudeerde 47 toespraken van Wilders en concludeert dat deze door meningen als feiten te presenteren, de ruimte voor discussie beperkt (Ten eerste, 16 april). Goh, verrassend die conclusie, bij een politicus... Ik vraag me af of als hij hetzelfde bij Roemer zou doen, hij niet exact dezelfde conclusie zou trekken. Of zou politieke voorkeur dat niet toestaan? Ik ben zeker geen fan van Wilders, maar dit lijkt me zoeken naar spijkers, gezien het waterpeil.

Bram Meijer, Middelharnis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden