Moet Christiaan Huygens in de Canon? En Lorentz ook?

Maandagmiddag presenteert een commissie onder voorzitterschap van KNAW-president en hoogleraar middeleeuwse letterkunde Frits van Oostrom in Voorburg de Nederlandse Canon....

Op de website van de commissie, die aan het werk werd gezet door minister Van der Hoeven van Onderwijs en Cultuur, legt Van Oostrom het nog eens uit. De Canon is ‘het geheel van belangrijke personen, teksten, kunstwerken, voorwerpen, verschijnselen en processen die samen laten zien hoe Nederland zich ontwikkelde tot het land waarin we nu leven’.

Het is een handreiking, vervolgt de commissie nadrukkelijk. ‘Geen verplichte stof, maar een richtsnoer voor wat er op school behandeld zou kunnen worden.’ Op die manier zal de minister het werkstuk maandag ook in ontvangst nemen.

Het rapport van de commissie- Van Oostrom is een nieuw hoogtepunt in de slepende discussie over nut en noodzaak van een Nederlandse Canon. Volgens sommigen is het de enige manier om vast te stellen wat voor Nederlanders wezenlijk is, volgens anderen een vergeefse poging om vast te leggen wat niet vast te leggen is. Omdat cultuur, in een open samenleving als de onze, vloeibaar is.

Een apart publiek in het debat vormen de bèta's. Tot nog toe woedt de Canon-discussie voornamelijk in gymnasium-alfa kringen, waar het gaat over de waarde van Hadewijch en Bordewijks Bint, over Vermeer en Karel Appel. Waar, was bijvoorbeeld in een artikel in het katern ‘Het Betoog’ van deze krant de vraag, zijn grote namen als Christiaan Huygens, onze eigen Newton? Hoort niet iedere Nederlander ook te weten wie Hendrik Lorentz was, zeg maar onze eigen Einstein? Of Hugo de Vries, de Nederlandse Darwin? Fokker? Philips? Leeghwater?

Maandag, enkele uren na de presentatie van de officiële Nederlandse Canon, voegt een panel van natuurwetenschappers daarom in Utrecht nog een appendix aan De Canon toe. In het maandelijkse Volkskrant KennisCafé spreken vliegtuigbouwkundige Hester Bijl en de fysici Sander Bais en Robbert Dijkgraaf over de zin en inhoud van een bèta-Canon.

Wetenschapshistoricus Frans van Lunteren leidt in, het publiek wordt getest op natuurwetenschappelijk inzicht, er zijn chemische experimenten en columns van Marcel Hulspas en Maarten van Rossem. Presentatie Martijn van Calmthout (de Volkskrant).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden