nieuws

Moet Canada de Winterspelen in 2022 onderdak bieden, in plaats van China? Canadese politici voeren de druk op

Canada moet zich sterk maken voor een andere locatie voor de Winterspelen 2022 dan de Chinese hoofdstad Beijing. Dat vinden alle grote Canadese oppositiepartijen. De Groenen stelde dinsdag voor dat Canada zich bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opwerpt als alternatieve gastheer met meer respect voor de mensenrechten dan de Volksrepubliek.

Een moeder en zoon voor het Olympisch Park in de Chinese hoofdstad Beijing, waar van 4 tot 20 februari de Olympische Winterspelen zijn gepland. Beeld EPA
Een moeder en zoon voor het Olympisch Park in de Chinese hoofdstad Beijing, waar van 4 tot 20 februari de Olympische Winterspelen zijn gepland.Beeld EPA

Tientallen politici en parlementariërs uit alle oppositiepartijen en een enkele topsporter roepen de Canadese premier Justin Trudeau op zich in te zetten voor verplaatsing van de Spelen. Liefst naar Canada, dat al twee Winterspelen heeft georganiseerd.

De Canadezen veroordelen de toegenomen politieke controle van Beijing op Hongkong en de behandeling van de Oeigoerse islamitische minderheid. Die is in de west-Chinese provincie Xinjiang in grote aantallen in heropvoedingskampen opgesloten. Er zijn zoveel verontrustende getuigenissen over dwangarbeid, gedwongen sterilisatie van Oeigoerse vrouwen en andere mensenrechtenschendingen, dat de Amerikaanse en Britse regeringen spreken over genocide. China stelt dat de kampen onschuldige trainingscentra zijn, ter preventie van religieus extremisme.

Roep om boycot

Vanwege de vermeende Oeigoerse ‘genocide’ zei de Britse regering eerder een boycot te overwegen en die roep wordt ook in Australië en de Verenigde Staten luider. Voor de Canadese regering, die de vervolging van Oeigoeren niet tot volkerenmoord heeft bestempeld, speelt een extra gevoeligheid: twee Canadese staatsburgers die China al ruim twee jaar gevangen houdt. Officieel zitten ze vast op verdenking van het schenden van staatsveiligheidswetgeving, maar hun detentie wordt beschouwd als vergelding voor de arrestatie van Meng Wanzhou, een kopstuk van de Chinese telecomgigant Huawei, door Canada. Deze slepende zaak compliceert deelname van Canadese sporters aan de Winterspelen in Beijing.

Premier Trudeau hield zich daarom op de vlakte over het idee de Spelen naar zich toe te trekken. Of die neutrale positie houdbaar is tot het begin van de Winterspelen over een jaar, is de vraag. Erin O’Toole, de politicus die de discussie over de Winterspelen aanzwengelt, is kanshebber voor het premierschap bij verkiezingen later dit jaar.

‘Games of Shame’

Een boycot, die een groep van meer dan 180 internationale mensenrechtenorganisaties bepleit, zien de Canadezen op dit moment niet zitten. Verhuizing van de Spelen voorkomt volgens hen dat sporters niet ‘besmeurd’ raken door deelname aan de Games of Shame, zoals de oppositiepartijen de Winterspelen 2022 noemen in een vergelijking met de Olympiade in nazi-Duitsland in 1936.

In de opmaat naar de Zomerspelen 2008 in Beijing stond Boycot Genocide Olympics ook op spandoeken van uiteenlopende critici, maar China verblufte de wereld met een perfect georganiseerd sportfestijn, dat het Chinese imago van openheid moest onderstrepen. Met de organisatie van de Winterspelen wil China de wereld opnieuw betoveren. Ditmaal door te laten zien dat het sportevenement mogelijk is, dankzij het Chinese succes met de bestrijding van het coronavirus.

Beijing, dat inmiddels veel machtiger is dan in 2008, heeft via de Chinese staatsmedia laten doorschemeren dat landen die overgaan tot een boycot, Chinese sancties kunnen verwachten. Voor het IOC, dat de voorbereidingen voor de Chinese Winterspelen prijst als ‘een wonder’, is elke actie tegen Beijing onbespreekbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden