Moet Amsterdam de fat cats binnenhalen?

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Als het om arme sloebers van ver gaat, wordt zo fanatiek gezocht naar middelen om ze tegen te houden dat er kabinetsformaties op stuklopen. Maar bij de zakenbankiers uit het Londense financiële centrum wordt juist alles van stal gehaald om ze binnen te halen.

Met het oog op de mogelijke Brexit is een genadeloze concurrentiestrijd gaande tussen Amsterdam en steden als Parijs, Frankfurt, Brussel en Dublin. Allemaal rollen ze het rode tapijt uit voor de mannen (vrouwen zijn schaars vertegenwoordigd) van JP Morgan Chase, Goldman Sachs en UBS voor het geval ze Londen vaarwel zeggen. Als ze soepel zaken willen blijven doen in de EU, zullen ze daar ook een vestiging moeten hebben, zo wil Brussel.

Tot nu toe lijken de fat cats, zoals ze in Londen worden genoemd, ondanks al het gelobby Amsterdam links te laten liggen. En dat vindt Nederland jammer - tot in het Torentje aan toe - omdat ze hoogwaardige werkgelegenheid zouden meebrengen en lekker veel belastingen zouden betalen.

De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (D66) van Economische Zaken zei deze week in Het Financieele Dagblad dat dit ligt aan de zogenoemde bonuscap. In Nederland mogen bankiers maar 20 procent van hun vaste salaris als bonus krijgen, in de andere landen is dat 100 procent. Ze moet zich daar met pijn in het hart bij neerleggen.

Maar eigenlijk zou ze God op de blote knieën voor de bonuscap moeten danken. Acht jaar geleden stonden zakenbankiers boven aan de ranglijst van meest gehate personen. Hun hebzucht zou samenhangen met psychische stoornissen. Die zou je als kiespijn kunnen missen.

Amsterdam is al overbevolkt en kampt met grote tekorten aan woon- en kantoorruimte, zoals Ollogren ook in het FD riep. Behalve projectontwikkelaars, Ferrari-dealers en sterrenrestaurants zit niemand te wachten op mannen die zich penthouses kunnen permitteren waarin een heel collegejaar studenten onderdak zou kunnen krijgen en die voor hun Hummer zeker drie parkeerplaatsen nodig hebben.

Of ze over hun miljoenensalarissen hier belasting betalen, is nog maar de vraag. De meesten zullen de bonussen op een rekening op de Kanaaleilanden laten storten.

De voorspelde exodus uit de Londense City zal ook lelijk kunnen tegenvallen. De regering May zal geen economische ineenstorting, laat staan een implosie van het Verenigd Koninkrijk willen riskeren voor een vertrek uit de EU. En zelfs als de Brexit wordt doorgezet, zullen de meeste grootverdieners er niet over peinzen om van de Britse hoofdstad met zijn exclusieve kleermakers te verkassen naar een stad waar Engels niet de voertaal is.

Hoogstens zal ergens in de EU een juridische entiteit als springplank worden gecreëerd waar ze met een Easyjetje af en toe naartoe vliegen.

De lobbygelden voor het binnenhalen van van zakenbankiers kunnen nuttiger worden besteed aan de opvang van Syriërs die een Winkel van Sinkel openen.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden