Moet 30 procent van de berijders van een paard verplicht een jongen zijn?

Er zijn weinig ouders die hun dochters het rolpatroon opdringen om te gaan paardrijden. Ze vinden het meestal te duur of te gevaarlijk. Niettemin zijn negen van de tien jongeren die op een pony of paard zitten, meisjes.

Psychologen pijnigen zich hierover de hersenen. De Duitse psycholoog Harald Euler concludeerde in zijn onderzoek Warum Mädchen und Frauen reiten dat meisjes zich hiermee voor het eerst aan ouders proberen te ontworstelen. 'Ze vinden hun paard zelfs enige tijd belangrijker dan hun moeder.'

Andere psychologen zagen in paarden de ideale overgang tussen de poppen van de kindertijd en de kinderen van het volwassen leven. Sigmund Freud had, zoals van hem verwacht mag worden, een seksuele verklaring voor de vrouwelijke liefde voor paarden. Hij zag in het paard een groot fallussymbool.

Van de veertig springpaarden die onlangs tijdens Indoor Brabant om de hoofdprijs van een kwart miljoen euro streden, werden er echter maar twee bereden door een amazone - als een vrouwelijke ruiter nog zo mag worden genoemd. Dat is net zo bizar als wanneer tijdens de belangrijke motorcross in Valkenswaard maar twee van de veertig deelnemers man zou zijn. Er koken meer vrouwen, er ontwerpen meer vrouwen kleding en er studeren meer vrouwen met een mastertitel af, maar niettemin weten mannen ze qua salaris en posities al snel te overtroeven. Mogelijk zijn jongens streberiger of trekken ze elkaar voor in het old boys network.

Vooralsnog wordt alleen grote bedrijven het mes op de keel gezet. Ze moeten meer vrouwen opnemen in het topmanagement omdat er anders een verplicht quotum zal komen van minimaal 30 procent vrouwen, zo dreigt de regering. Sommige financiële instellingen die nog deels in staatshanden zijn, hebben al eieren voor hun geld gekozen.

Maar in de praktijk valt het niet mee om even snel vrouwen te vinden. Olga Zoutendijk werd niet langer gepruimd als voorzitter van de raad van commissarissen van ABN Amro en moest opstappen. Maandag trok ook Henrietta Baldock haar kandidatuur in als commissaris bij ABN Amro, omdat ze al een ander commissariaat heeft. Mannen deinzen er niet voor terug tien commissariaten tegelijk aan te houden.

Verzekeraar ASR, ook net uit overheidshanden, droeg een dag later Sonja Barendregt (ex-PwC) en Stephanie Hottenhuis (ex-Arcadis) voor als nieuwe commissarissen.

Verplichte percentages zijn niet heilzaam. Uit een onderzoek dat Meir Shemla en Anja Kreienberg van de Rotterdam School of Management publiceerden in het tijdschrift Forbes bleek dat bedrijven die verplichte sekse-quota hadden, juist minder aantrekkelijk waren voor vrouwen, omdat die daardoor het gevoel hadden op grond van hun geslacht in plaats van hun kwaliteiten te zijn aangenomen.

Ooit komt het met die 30 procent wel een keer goed - hopelijk vóór het moment dat 30 procent van de berijders van een paard verplicht een jongen moet zijn.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden