Moeilijke start voor nieuwe topman Shell door lage winst

Ben van Beurden moet als nieuwe bestuursvoorzitter van Shell direct vol aan de bak. Slechts 2 weken na zijn aanstelling als topman kwam het Brits-Nederlandse olie- en gasbedrijf met een uitzonderlijke winstwaarschuwing, die volgens analisten kan leiden tot drastische maatregelen bij het bedrijf.

Beeld Reuters

Shell waarschuwde vrijdag dat 2013 een tegenvallend jaar was, waarin de winst veel lager was dan in voorgaande jaren. Shell voorziet over heel 2013 een winstdaling, op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs), van bijna 40 procent tot 16,8 miljard dollar (12,3 miljard euro). De afname komt onder meer door afschrijvingen op de winning van olie en gas. Daarnaast lopen de kosten voor die winning steeds verder op, terwijl de marges op de raffinage van olie dalen.

'Onze prestaties in 2013 zijn niet zoals ik ze van Shell verwacht', stelde Van Beurden, die begin dit jaar het stokje overnam van de Zwitser Peter Voser. Van Beurden kondigde aan dat Shell maatregelen zal nemen om de prestaties te verbeteren. Concrete details gaf hij niet. Die worden halverwege maart verwacht, als de nieuwe topman zijn plannen voor het concern ontvouwt.

Analist Quirijn Mulder van ING gaf aan dat er mogelijk drastische maatregelen kunnen worden genomen. Zo zou Shell kunnen beslissen een deel van zijn activiteiten te verkopen om de winst op te voeren. Afgelopen weken werd al gespeculeerd op verkopen van Shell in de Noordzee.

Veel problemen
Volgens Mulder kampte Shell afgelopen jaar met 'een waslijst' aan problemen, zowel van incidentele als van structurele aard. Daarbij werden de gevolgen van de aanhoudende problemen in Nigeria en van de lage marges bij de olieraffinage verergerd door onverwacht langdurig onderhoud aan installaties en negatieve wisselkoersontwikkelingen.

Shell gaf halverwege vorig jaar al aan dat de resultaten onder druk stonden door de hoge kosten en de grote problemen in Nigeria. Het bedrijf kondigde op dat moment aan een deel van zijn activiteiten in Nigeria te willen verkopen. In dat land worden dagelijks miljoenen liters olie van Shell gestolen, doordat pijpleidingen worden afgetapt. Shell neemt ook zijn activiteiten in de Verenigde Staten onder de loep. Daar lijdt het concern onder de dalende gasprijs, die het gevolg is van de grootschalige winning van schaliegas in 's werelds grootste economie. Het aandeel Shell zakte vrijdagochtend op de beurs in Amsterdam met 2,5 procent tot 25,70 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden