Moedig besluit

FRANKRIJK, Engeland en Nederland hebben een moedige stap gezet door zich bereid te verklaren een snelle interventiemacht op de been te brengen om de VN in staat te stellen haar taken in Bosnië te blijven uitvoeren....

Eén ding hebben de Bosnische Serviërs met hun drieste optreden immers kristalhelder gemaakt: de VN-vredesmacht is met haar huidige sterkte niet tegen hun chicanes opgewassen. De landen met blauwhelmen in voormalig Joegoslavië moeten daarom kiezen uit drie mogelijke uitwegen.

De eerste optie is: voortaan alleen nog humanitaire hulp verlenen als alle betrokken partijen dat goed vinden. Gebruik maken van of dreigen met geweld als afspraken worden geschonden, is in deze variant uitgesloten. De Bosnische Serviërs eisen een formele toezegging in deze zin, in ruil voor vrijlating van de gijzelaars die ze nog vasthouden.

Omdat het nut van een vleugellamme VN-vredesmacht vrijwel nihil is en niet meer valt uit te leggen, komt dan onvermijdelijk de algehele terugtrekking van de VN uit Bosnië en heel ex-Joegoslavië in zicht. Gezien de zeer ernstige consequenties - het oplaaien van de oorlog, groot escalatie-gevaar en de waarschijnlijkheid van massamoord op burgers - zou die terugtrekking een enorme blamage betekenen voor de Verenigde Naties, de NAVO en de de Europese staten.

De ultieme poging die nu in Parijs is gedaan om via een snelle interventiemacht de VN in staat te stellen hun huidige taken in Bosnië te blijven vervullen, verdient dan ook verre de voorkeur. Die versterking van de VN-macht betekent niet dat de VN aan de oorlog gaan deelnemen; hun taken zijn duidelijk genoeg omschreven (humanitaire hulp en het beschermen van 'veilige gebieden'). Hopelijk lukt het de komende dagen om de Russische twijfels op dit punt weg te nemen.

Moskou zal in de Veiligheidsraad immers moeten instemmen met de komst van de interventiemacht. In Russische militaire kring bestaat blijkbaar huiver voor wat gezien kan worden als versterkte westerse militaire presentie op de Balkan. Maar Moskou moet ervan zijn te overtuigen dat de beoogde versterking past binnen het huidige VN-mandaat en zelfs een voorwaarde is voor het uitvoeren ervan.

Het valt te prijzen dat ook Nederland heeft besloten op bescheiden schaal mee te doen aan de interventiemacht. Doordat Den Haag nooit machtspolitieke ambities op de Balkan heeft gehad en daar niet van kanonneerbootpolitiek kan worden verdacht, kan het bijdragen aan het overwinnen van de aarzelingen binnen de internationale gemeenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden