Moeders voor de industrie

Moeders voor Moeders dient een goed doel, maar vooral Akzo Nobel. May-May Meijer trekt een parallel met Sanquin en wil meer openheid voor urinedonoren....

May-May Meijer

Een groep bloeddonoren is boos op de Stichting Sanquin Bloedvoorziening (Voorpagina, 13 juni). Ze willen meer openheid over wat er met hun bloed gebeurt, en vooral hoeveel geld daarmee wordt verdiend. Eenzelfde redenering gaat wat mij betreft op als het gaat om het gratis inzamelen van urine door ‘Moeders voor Moeders’, dat onderdeel is van Akzo Nobel.

Bestuursvoorzitter Hans Wijers van Akzo Nobel staat erom bekend een groot voorstander te zijn van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Er is op dat vlak echter nog veel werk te verrichten voor Wijers en zijn collega’s uit de (farmaceutische) industrie.

De eerste klus die geklaard moet worden, is eenvoudig en is een klusje voor Akzo zelf. Akzo maakt medicijnen voor vruchtbaarheidsbehandelingen van de (gratis) urine van zwangere vrouwen. Akzo doet dat echter niet onder zijn eigen naam, maar onder de naam ‘Moeders voor Moeders’.

Uit eigen onderzoek van Akzo bleek dat veel mensen denken dat ‘Moeders voor Moeders’ een goed doel is. Alhoewel het gebruik van de urine van zwangere vrouwen zeker een goed doel dient, getuigt het niet van transparantie dat een multinational met een netto winst van 961 miljoen euro over 2005 zich verschuilt achter de naam van een goed doel. Voor het inzamelen van urine dient Akzo dan ook gewoon gebruik te maken van zijn eigen bedrijfsnaam of van de naam Organon (de dochter-bv van Akzo Nobel) in plaats van de als goed doel klinkende naam ‘Moeders voor Moeders’. Daarbij zou Akzo voor elke moeder die urine geeft een bedrag kunnen overmaken aan een goed doel.

Een tweede klus waar Akzo en andere farmaceutische bedrijven zich voor zouden kunnen inzetten, is ervoor te zorgen dat ze zich niet bemoeien met de uitkomsten van wetenschappelijke onderzoek dat door hen is betaald. Alhoewel niet bekend is op welke schaal farmaceutische fabrikanten de resultaten van onderzoek proberen te beïnvloeden, zijn er wel signalen dat dit gebeurt. Natuurlijk is dit niet een zaak van de medicijnfabrikanten alleen, maar ook van de wetenschappers en de universiteiten, die ervoor moeten waken dat ‘wie betaalt, bepaalt’ niet opgaat voor wetenschappelijk opdrachtonderzoek.

Ten derde heeft de farmaceutische industrie een speciale maatschappelijke verantwoordelijkheid als het gaat om het bestrijden van ziekten (denk aan hiv, malaria) in derdewereldlanden. De farmaceutische industrie dient er alles aan te doen om na te denken over de mogelijkheden medicijnen voor arme mensen goedkoper beschikbaar te maken en dient zich niet te verschuilen achter het feit dat ze zo veel heeft moeten betalen aan ‘research en development’- kosten. Dit is een verantwoordelijkheid van de branche als geheel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden