Recept

Moeders maaltijdsoep: laksa

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: laksa (maaltijdsoep voor 2 personen).

Beeld Pay-Uun Hiu

Ja, ineens proef ik het weer. Er zat kerrie in. Soep, kerrie, sliertjes - so-oen, ook wel glasnoedels, gemaakt van mungbonen. Het waren mijn favoriete sliertjes. Ze waren heel dun, lang en veel zachter dan de brede tarwemie ('veters', noemden we die) of de gebakken rijstmie. Als je ze uit de soep naar binnen zoog, smolten ze een beetje in je mond. Mijn moeder bewaarde ze in een blik in de gangkast onder de trap. Ze maakte de soep soms, als ik erom vroeg. Na de scheiding heeft ze die nooit meer gemaakt en ik dacht er nooit meer aan.

Tot ik werd benaderd door ROSE stories, makers van het boek Melk & Dadels - 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders. Dit najaar komt er een vervolg met Chinese moeders. En hoewel mijn moeder geen Chinese was, vonden ze het mooi dat ze voor mijn vader Chinees had leren koken. Kon ik een paar van haar recepten geven? Vaag kwam de herinnering aan de so-oensoep. Waarom stond die niet in mijn moeders receptenschrift? Pas bij de zoveelste keer kijken, zag ik het. Het heette kerriekip en in het recept stond bihoen. 'Laksa', had ze er later bijgeschreven. Dat was het. Maar ik weet zeker dat ze het met so-oen maakte.

Bereiding

Kook de eieren hard en pel ze.

Week de so-oen 2 minuten in heet water en spoel koud af. Laat uitlekken in een zeef.

Wrijf rode peper, knoflook en gember fijn in een vijzel.

Verhit in een ruime pan met dikke bodem de olie. Fruit daarin het mengsel uit de vijzel met de kerrie en de lenteuitjes.

Giet de kokosmelk, bouillon, sojasaus en paddestoelen erbij. Kneus het bolle deel van de serehstengel en voeg die toe.

Laat de soep aan de kook komen en 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe er dan de worteltjes en peultjes bij en laat een paar minuten meekoken tot ze beetgaar zijn.

Haal de serehstengel eruit.

Roer de eieren (in hun geheel), de so-oen en de taugé door de soep. Voeg wat bouillon toe als de soep te dik is.

Breng op smaak met zout, peper en limoensap.

Schep de soep in twee kommen en druppel er wat sesamolie over.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten
- 2 eieren

- 100 g. so-oen

- olie

- 1/2 -1 rode peper, ontdaan van zaadjes en zaadlijsten, gesnipperd

- 1 teentje knoflook, gesnipperd

- stukje gember van ca. 2 cm, geschild en fijngehakt

- 1 1/2 à 2 eetl. kerrie

- 2 lenteuitjes, in ringetjes

- 270 ml. kokosmelk

- 1 serehstengel

- 750 ml. groentebouillon

- 2 eetl. lichte sojasaus

- 100 g. paddestoelen, in schijfjes

- 100 g. peultjes, schoongemaakt

- 100 g. worteltjes, geschrapt, in dunne plakjes

- 50 g. taugé

- zout, peper

- scheutje limoensap

- sesamolie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden