Moederen

Iedereen valt over slechts één conclusie van het onderzoek van Marianne Riksen-Walraven over de invloed van langdurig crèchebezoek van jonge kinderen, terwijl zij toch zulke voor het Nederlandse beleid behartenswaardige zaken meegeeft....

Bevallingsverlof moet langer, als voorbeeld het Scandinavische model van negen maanden voor elk der ouders, totaal achttien maanden. Daarmee is het grootste bezwaar - de opvang van zeer jonge kinderen - gelijk van de baan. Na achttien maanden zijn de meeste kinderen toe aan ruimere sociale oriëntatie en vormt de professionele kinderopvang een prima voorziening. Het recht op deeltijdarbeid voor ouders biedt ook dan nog een uitstekende mogelijkheid om in onderling overleg voor gedeelten van de opvang gebruik te maken.

Professionalisering van de kinderopvang. Weer een zaak waar de sector (inclusief ouders) al jaren voor pleit. Professionalisering vertaalt zich in opleidingen, vergunningen en bijbehorende salarissen. Het argument dat 'iedereen' kan moederen, en dat dus elk moedertype in de kinderopvang een werkplek moet kunnen vinden, ondergraaft het educatieve element dat wel degelijk is vertegenwoordigd in de kinderopvang en dat ouders een steun biedt bij de opvoeding.

In Nederland zijn we over het algemeen nog steeds erg bevreesd dat 'anderen' zich met de opvoeding van onze kinderen zouden bemoeien. Dat moeders thuis daar dan wel bij uitstek voor gekwalificeerd zijn, is voor mij nog steeds de vraag. Zeker als ik de 'alles moet kunnen en alles moet mogen-generatie' in binnen- en buitenland bezig zie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden