Moederbedrijf Fyra in beeld voor bouw Nederlandse JSF's

Hetzelfde industriële Italiaanse conglomeraat dat eerder de mislukte Fyra-treinstellen leverde aan de NS, Finnmeccanica, is nu ook in beeld voor de bouw van de Nederlandse Joint Strike Fighter (JSF).

De JSF Beeld null
De JSF

Ondanks eerdere problemen met de bouw van de Fyra lijkt Finnmeccanica er ook met de productie van de JSF vandoor te gaan. Dochterbedrijf Alenia Aermacchi is vastberaden naast de Italiaanse F35's ook de Nederlandse exemplaren in elkaar te sleutelen op de productielocatie in Cameri. Daarvan maakt Alenia trots melding op zijn site.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie laat in een reactie weten dat Nederland inderdaad overweegt zijn 37 JSF's door het Italiaanse dochterbedrijf te laten afbouwen. De deal is onderdeel van een voor-genomen Italiaans-Nederlandse samenwerking, waarbij Italië belooft het onderhoud van de hoofdmotor van zijn mogelijk 90 toestellen uit te besteden aan Nederland.

Bezoek Hennis
Minister Hennis-Plasschaert (Defensie) is recent in Cameri op bezoek geweest om alvast de fabriekslocatie te inspecteren. Ook is ze bij haar Italiaanse collega Roberta Pinotti langsgeweest. Defensie verwacht op zijn vroegst na de zomer uitsluitsel te geven.

Er is het kabinet veel aan gelegen het onderhoud hier te krijgen. Het heeft bij de politiek beladen keuze voor de JSF steeds geschermd met het argument dat de JSF ook Nederland werkgelegenheid zou opleveren.

Niet onomstreden
De opdracht is niet geheel onomstreden. Finnmeccanica is via dochterbedrijf AnsaldoBreda het bedrijf achter de Fyra-treinstellen. NS moest in 2013 de hogesnelheidstreinen wegens technische mankementen noodgedwongen van het spoor halen. Er is een parlementaire enquête naar het debacle in de maak.

Ook heeft Finnmeccanica, via dochterbedrijf AugustaWestland, van mankementen vergeven militaire helikopters verkocht aan Defensie. De productie door Alenia Aermacchi van Dreamliner-toestellen voor Boeing verliep evenmin vlekkeloos.

Dat betekent niet dat de bouw van de Nederlandse F-35 ook op problemen stuit, verzekert ook Defensie. 'We herkennen ons niet in de kritiek', zegt de woordvoerder. Die benadrukt dat het om assemblage van Lockheed-Martin-toestellen gaat, de Amerikaanse vliegtuigfabrikant achter de JSF. De JSF is niet opeens van Italiaanse makelij.

Gisteren meldden ook twee Nederlandse bedrijven nieuwe opdrachten te hebben binnengehaald bij Amerikaanse onderaannemers van Lockheed voor de JSF. In totaal heeft het Nederlandse bedrijfsleven al voor meer dan 1 miljard euro aan JSF-opdrachten binnengehaald.


De Fyra werd gemaakt door AnsaldoBreda. Beeld null
De Fyra werd gemaakt door AnsaldoBreda.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden