NieuwsRechtszaak

Moeder vrijuit die volgens OM kinderen in vleesfabriek wilde laten werken

De Zwolse rechtbank heeft maandag een Spaanse moeder vrijgesproken die ervan werd verdacht haar minderjarige kinderen naar Nederland te hebben gehaald om in een vleesfabriek in Nijmegen te laten werken. De rechter vond dat er geen bewijs was voor mensenhandel.

Redactie
Moeder Marianne P. ontkende dat ze haar kinderen wilde laten uitbuiten in een vleesfabriek.  Beeld Annet Zuurveen
Moeder Marianne P. ontkende dat ze haar kinderen wilde laten uitbuiten in een vleesfabriek.Beeld Annet Zuurveen

Volgens de rechter zou het OM niet voldoende hebben aangetoond dat de 37-jarige moeder Marianne P. de bedoeling had om haar twee Roma-kinderen uit te buiten. De officier van justitie had 12 maanden gevangenisstraf tegen haar geëist wegens mensenhandel en uitbuiting.

Ook oordeelde de rechtbank dat niet was bewezen dat zij de kinderen, Raoul en Daniela, had gevraagd of had gedwongen om in de fabriek te werken. De zaak kwam aan het licht toen de vrouw haar kinderen wilde inschrijven bij de gemeente Nijmegen. Toen werd duidelijk dat de identiteitspapieren vals waren.

De zoon bleek geen 18 jaar oud te zijn maar 13 jaar. Haar dochter was geen 23 jaar maar pas 16. De moeder is inmiddels wel voor identiteitsfraude veroordeeld. Volgens het OM had de moeder ‘misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van de kinderen, die loyaal zijn naar hun moeder, hier de taal niet spreken en hun rechten niet kennen’.

Papieren ingevuld

Tijdens de rechtszaak zei de vrouw echter dat ze de kinderen naar Nederland had gehaald ‘zodat ze bij me konden zijn’. Ze ontkende te hebben geweten dat de identiteitspapieren vervalst waren.

‘Iemand in Spanje heeft die papieren voor me ingevuld’, aldus de vrouw tegen de rechter. P. zei dat ze de papieren wel had gezien maar niet begreep dat ze niet klopten omdat ze niet zou kunnen lezen. Het OM onderzoekt nog om welke vleesverwerkende fabriek het gaat. Wel weet justitie welke uitzendbureau betrokken is bij de zaak.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Herman Bolhaar, noemde de zaak van Marianne P. deze maand ‘het topje van de ijsberg’. Volgens hem komen in Nederland jaarlijks gemiddeld echter slechts 23 zaken van arbeidsuitbuiting, oftewel ‘moderne slavernij’, voor de rechter.

MEER LEZEN
Moeder Marianne P. werd verdacht van het tewerkstellen van haar minderjarige Roma-kinderen in een Nijmeegse vleesfabriek. ‘Ik smeek u mij te vergeven’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden