Moeder verdachte: gestolen werken Kunsthal verbrand

De zeven schilderijen die in oktober vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam zijn gestolen, zijn allemaal in Roemenië verbrand door de moeder van de hoofdverdachte Radu D.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit de tenlastelegging, die deels is gepubliceerd op de Roemeense website Mediafax. Het onderzoeksteam van justitie in Roemenië heeft het definitieve verlies van de kunstwerken dinsdag bevestigd. Kunstexperts van het nationaal museum in Roemenië hebben na onderzoek van de asresten geconcludeerd dat het de overblijfselen zijn van de ontvreemde kunstwerken.

Het gaat om schilderijen met een geschatte waarde van 18 miljoen euro van onder anderen Monet, Matisse, Picasso en Gauguin. De moeder, verdacht van medeplichtigheid, heeft haar ondervragers verteld dat ze de schilderijen eerst heeft begraven in de achtertuin van een verlaten huis. Later begroef ze de kunstwerken opnieuw op een begraafplaats . Nadat de politie de huizen van de verdachten heeft doorzocht op 13 februari, heeft de moeder de schilderijen weer opgegraven. Vier dagen later heeft ze de werken verbrand in de kachel van hun huis in het dorp Carcaliu in Oost-Roemenië, zo heeft ze verklaard. Zo hoopte ze het bewijs te vernietigen dat zou kunnen leiden tot een veroordeling van haar zoon. De schilderijen verbrandden volgens haar vrij snel en volledig. Daarna heeft ze de as uit de kachel met een kruiwagen weggebracht.

Radu D. en Adrian P. worden ervan beschuldigd in de nacht van 15 op 16 oktober zeven schilderijen te hebben gestolen uit de Kunsthal. Ze hebben de Kunsthal uit een reeks bezochte musea uitgekozen vanwege de gebrekkige beveiliging, zo hebben ze verklaard. Ze stalen Tête d Arlequin (1971) van Pablo Picasso, La Liseuse en Blanc et Jaune (1919) van Henri Matisse en Waterloo Bridge, London (1901) en Charing Cross Bridge, London (1901) van Claude Monet. Ook ontvreemden zij Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée (1988) van Paul Gauguin, Autoportrait (1890) van Meyer de Haan en Woman with Eyes Closed (2002) van Lucian Freud.

Maar vervolgens lukte het hen niet om de schilderijen te verkopen, omdat de werken daarvoor veel te beroemd zijn. Eind januari werden de hoofdverdachten gearresteerd. Een verdachte is nog voortvluchtig.

De Kunsthal had dinsdagavond nog niet de officiële bevestiging ontvangen van de verbranding van de werken. Een woordvoerster zei: 'Mocht dit waar zijn, dan is daarmee het laatste sprankje hoop, namelijk dat ze terugkomen, vervlogen. Dat is een verlies dat elke kunstliefhebber zal raken'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden