Moeder van verkracht meisje uit Kunduz: 'Als daders niet gestraft worden, steek ik haar in brand'

Lal Bibi, een 13-jarig meisje uit een afgelegen dorp in de Afghaanse provincie Kunduz, probeert haar verkrachters voor de rechter te slepen - mannen die waarschijnlijk voor de lokale politie werken. Haar moeder eist gerechtigheid en dreigt haar dochter te vermoorden als de daders niet worden gestraft. Dat meldt Radio Free Europe (RFE).

Archieffoto van een Afghaans meisje Beeld ANP
Archieffoto van een Afghaans meisjeBeeld ANP

Bibi werd op 17 mei 's morgens vroeg door een groep gewapende mannen uit huis gehaald. Daarna werd ze vijf dagen lang in een donkere kamer opgesloten, waar ze werd verkracht, geslagen en gemarteld. Na een kleine week werd het meisje langs de weg even buiten haar dorp gedumpt, waar haar familie haar heeft gevonden. Ze herstelt nu in een lokaal ziekenhuis.

De moeder van Bibi zegt dat ze de ontvoerders herkende. 'De lokale politie kwam naar ons huis, hield mij en mijn man onder schot, pakte mijn dochter en reden met haar weg in een pick-up truck', vertelt ze aan RFE.

Wraakactie
Volgens de familie was de hele zaak een wraakactie omdat de neef van het meisje de dochter van een lokale militieman heeft lastiggevallen. Toen de neef het dorp ontvluchtte, werd besloten dat dan maar iemand anders van de familie moest boeten.

Volgens de lokale tribale gebruiken kunnen dergelijke incidenten worden afgekocht met geld, vee of een bruid. De familie weigerde echter, waarop de vader van het meisje dat is lastiggevallen Lal Bibi samen met een groep anderen meenam.


Het is in Afghanistan een grote schande als een meisje haar maagdelijkheid verliest - ook als dat buiten haar schuld om door een verkrachting gebeurt. Het is praktisch onmogelijk om nog te trouwen, en soms wordt zo'n meisje zelfs door haar familie vermoord om hun eer te herstellen. Dergelijke eremoorden leiden zelden tot rechtszaken omdat er bij de lokale autoriteiten groot begrip is voor deze praktijken.

In brand steken
Bibi zegt dat ze zelfmoord pleegt als de autoriteiten haar verkrachters niet vervolgen. Haar moeder heeft de autoriteiten zelfs een ultimatum gesteld. Als de daders niet snel worden vervolgd, zal ze Bibi uit protest met benzine overgieten en in brand steken, dreigt ze.

Het verhaal van Bibi heeft in het land voor veel opschudding gezorgd en president Hamid Karzai heeft de druk opgevoerd en het bevel gegeven de daders op te pakken.

De militaire aanklager van Kunduz heeft tegen RFE gezegd dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de mannen, en dat twee van hen zouden zijn opgepakt.

Hij bevestigt dat de verdachten allemaal werken voor de Afghaanse Lokale Politie (APL) - een soort milities die door de regering worden betaald om de veiligheid te bewaken in gebieden waar de Taliban sterk is. De nationale politie, die onder andere door Nederland wordt getraind, is nog niet op sterkte. Er komen echter steeds vaker berichten dat leden van deze APL (13.000 in totaal in heel het land) hun macht misbruiken.

Karzai heeft de opdracht gegeven om de mannen van deze politie-eenheid in Kunduz te ontwapenen. Het is onduidelijk of de veiligheid van het meisje en haar familie daarmee gewaarborgd is. In grote delen van het land heeft de centrale regering geen enkele zeggenschap en worden veiligheid en gerechtigheid in zijn geheel gehandhaafd door lokale krijgsheren - vaak volgens de lokale tribale gebruiken en wetten.

Archieffoto van een Afghaans meisje met boerka Beeld ANP
Archieffoto van een Afghaans meisje met boerkaBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden