Moeder van groothertog Luxemburg overleden

Prinses Joséphine-Charlotte van België, de moeder van de Luxemburgse groothertog Henri, is maandag overleden. Dat heeft het Luxemburgse hof maandag bekendgemaakt....

Joséphine-Charlotte leed aan kanker. Ze overleed in de vroege ochtend in het kasteel van Fischbach in Luxemburg.

Met haar dood is een einde gekomen aan een leven dat zich voornamelijk afspeelde in de schaduw van de haar omringende mannen. Ze werd geboren als de zus van twee latere koningen van België, Boudewijn en Albert II. Haar vader was Leopold III, de voorganger van Boudewijn. Haar moeder koningin Astrid stierf toen Joséphine-Charlotte pas acht jaar was. In 1953 trouwde ze met prins Jean I, de latere groothertog van Luxemburg. Ze kreeg vijf kinderen, onder wie prins Henri die in 2000 groothertog werd.

Joséphine-Charlotte Ingeborg Elisabeth Marie José Marguerite Astrid, luidde haar eigen naam. Haar kinderjaren bracht ze afwisselend door in haar geboorteland België en in Zweden, het thuisland van grootouders prins Carl en prinses Ingeborg. Haar eerste lessen kreeg ze in de beschermde omgeving van het koninklijk paleis in Brussel. Maar al snel leerde ze wat het betekende de dochter van een koning te zijn.

Haar vader Leopold weigerde na de Duitse inval in België in 1940 met de regering mee te vluchten naar Londen. De koning en zijn gezin verbleven het grootste deel van de oorlog in het paleis in Laken.

Toen de geallieerde troepen waaronder haar latere echtgenoot, landden op de Normandische kusten op D-Day, werd de koninklijke familie gedeporteerd naar Duitsland. Ze zou er bijna een jaar gevangen zitten. Omdat Leopold III verdacht werd van collaboratie, kon het gezin niet terugkeren naar België. Leopold had onderhandeld met Hitler over de vrijlating van Belgische krijgsgevangenen.

Joséphine-Charlotte bleef met haar ouders en broers in het Zwitserse Genève, waar ze pedagogie studeerde. In 1950 keerde de koninklijke familie terug naar Brussel en een jaar later besteeg de 21-jarige Boudewijn de troon.

Het huwelijk van Joséphine-Charlotte met groothertog van Luxemburg Jean I bracht haar in 1953 even in de schijnwerpers. Haar man besteeg de troon in 1964, toen zijn moeder aftrad. Hij zou het kleine land bijna 36 jaar lang leiden tot hij het tijd vond voor een nieuwe generatie en aan zijn oudste zoon Henri de eer liet het land met zijn 430.000 inwoners te besturen.

Tijdens de bewindsperiode van haar echtgenoot Jean, stond de groothertogin aan haar mans zijde. Ze vergezelde hem op buitenlandse reizen en legde een bijzondere interesse aan de dag voor culturele aangelegenheden en het welzijn van kinderen. Ze was voorzitster van het Luxemburgse Rode Kruis en de meisjesscouts. Daarnaast was ze beschermvrouwe van de Unie van Bloeddonoren en de Luxemburgse vereniging van Pediaters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden