Moeder Teresa heilig verklaard; 'Hoe mooi wil je het hebben?'

Paus Franciscus erkende in december het tweede wonder dat nodig was om Moeder Teresa heilig te verklaren. Vandaag werd die heiligverklaring een feit. 'Een marketingstrategie', zei Paul van Geest, hoogleraar Kerkgeschiedenis aan de universiteit in Tilburg, in december vorig jaar. Lees hier het stuk over Teresa terug. 'De paus noemt dit het jaar van de barmhartigheid en dan nu Moeder Teresa heilig te verklaren, hoe mooi wil je het hebben?'

Paus Johannes Paulus II met Moeder Theresa in 1986. Beeld reuters

Moeder Teresa was een katholieke zuster die zich inzette voor de armen in de sloppenwijken van het Indiase Calcutta. Ze zette daar haar eigen religieuze orde op, de Missionarissen van Naastenliefde, en in 1979 kreeg ze voor haar werk de Nobelprijs van de Vrede. In 2003 is ze al zalig verklaard.

De heiligverklaring komt relatief snel. Moeder Teresa overleed in 1997, meestal duurt het proces enkele tientallen jaren. 'Het onderzoek naar Moeder Teresa was eigenlijk al afgerond toen ze in 2003 zalig werd verklaard. Het was nu alleen nog zoeken naar tweede wonder om haar heilig te kunnen verklaren', legt Van Geest uit.

Buiktumor

Paus Johannes Paulus II erkende het eerste wonder van de non toen een vrouw na het zien van een foto van Moeder Teresa binnen zes uur genas van een kwaadaardige buiktumor. 'Het controleren van wonderen doen zo atheïstisch mogelijke doktors. Na het genezen van deze vrouw, waren er doktors die zeiden dat het door hun behandelingen kwam, maar het Vaticaan vond van niet', zegt de hoogleraar. Het tweede wonder van Moeder Teresa gaat om een Braziliaanse man die volgens het Vaticaan op medisch onverklaarbare wijze was genezen van hersentumoren, op voorspraak van Moeder Teresa.

Het was niet uitgesloten volgens Van Geest dat de zuster ook zonder tweede wonder heilig was verklaard. Paus Franciscus verklaarde in 2014 paus Johannes XXIII heilig ondanks dat er maar één wonder gevonden was. 'Als er één schaap over de dam is, volgen er meer', zegt Van Geest. 'Binnen de Congregatie voor de Heilig- en Zaligverklaringen begint de mening over wanneer iemand heilig is te veranderen. De huidige paus hecht minder waarde aan de wonderen en juist meer aan de heiligheid van iemands leven. Moeder Teresa had natuurlijk een uitzonderlijk leven.'

Een novice houdt een foto van Moeder Teresa vast. Beeld afp

De zuster staat wereldwijd bekend om haar werk voor vrede, maar haar werkwijze is nooit onomstreden gebleven. Ze sprak zich uit tegen voorbehoedsmiddelen en abortus, en volgens sommige critici, onder wie overleden schrijver Christopher Hitchens, verergerde zij hierdoor de armoede in het gebied waar ze werkte.

Hitchens schreef een boek over Moeder Teresa waarin hij het handelen van de zuster bekritiseert. In 2003 beweerde de journalist in een artikel dat ze geld zou hebben aangenomen van Haïtiaanse dictator Jean-Claude Duvalier en van foute bankier Charles Keating. Het geld zou de non voor zichzelf hebben gehouden.

Totaalbeeld

Toch zal het heilig verklaren van Moeder Teresa weinig weerstand opwekken, verwacht Kees de Groot, hoogleraar Praktische Theologie van de universiteit van Tilburg. 'Kritiekpunten zoals giften aannemen van grimmige figuren zijn slechts kanttekeningen bij zo'n populair persoon. Het totaalbeeld blijft hetzelfde en dat is dat zij een geweldige vrouw was', zegt De Groot.

Wanneer de paus Moeder Teresa precies heilig gaat verklaren, is nog niet officieel bekend gemaakt. Volgens Vaticaanse media zal dat volgend jaar 4 september zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden