Commentaar

'Moeder 'Rauw' is te ver gegaan'

Omdat zijn moeder zijn belang duidelijk schaadt, is het terecht dat Tom Watkins uit huis wordt geplaatst, schrijft Laura de Jong in het commentaar van de Volkskrant. Moeder en zoon kwamen in de publiciteit door documentaire 'Rauw' over het rauwdieet van het gezin.

De 15-jarige Tom Watkins met zijn moeder. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
De 15-jarige Tom Watkins met zijn moeder.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Bureau Jeugdzorg begint een spoedprocedure om de 15-jarige Tom Watkins uit huis te plaatsen, omdat hij al drie jaar geen erkend onderwijs volgt. Sinds zijn vijfde eet hij alleen rauw voedsel. Zijn moeder, Francis Kenter, houdt hem thuis omdat hij op school onmogelijk aan zijn dieet zou kunnen vasthouden. Ze geeft haar zoon illegaal thuisonderwijs.

Het is terecht dat Jeugdzorg nu probeert Tom uit huis te plaatsen. De 15-jarige jongen is net als alle andere kinderen gewoon leerplichtig. Een dieet mag nooit een excuus zijn om een kind geen erkend onderwijs te bieden.

De overheid gebruikt het schoolverzuim als belangrijkste argument om in te grijpen. Maar ook het dieetregime van Kenter plaatst overheid en hulpinstanties voor een lastig dilemma. Hoe ver mogen ouders de grens opzoeken? Over het algemeen is het goed dat de overheid zich terughoudend opstelt. Ouders moeten de vrijheid hebben zelf te bepalen wat ze hun kinderen voorschotelen. Uithuisplaatsing is niet automatisch in het belang van een kind.

Medisch onderzoek
Maar in dit geval is Toms moeder te ver gegaan. Uit medisch onderzoek blijkt dat haar zoon te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en een groeiachterstand heeft. Volgens een kinderarts lijkt zijn groeicurve op die van een ondervoed kind uit Afrika, en zal hij door zijn dieet 12 cm kleiner worden dan wanneer hij normaal zou eten. Het zou goed zijn als overheid en justitie ook een standpunt innemen in de discussie of hier sprake is van kindermishandeling.

Vijf jaar geleden kwamen Tom en zijn moeder voor het eerst in beeld in de documentaire Rauw. Nu blijkt dat er weinig in de situatie van Tom en zijn moeder is veranderd. De overheid en de rechterlijke macht zijn niet met een adequate oplossing gekomen om te zorgen dat het niet uit de hand zou lopen. De kwestie is te lang blijven voortsudderen.

Het doorslaggevende argument is het belang van het kind. In dit geval heeft Kenter dat belang in twee opzichten duidelijk geschaad - haar zoon groeit te weinig en hij gaat niet naar school. Het punt is bereikt dat Tom tegen zijn eigen moeder in bescherming moet worden genomen.

Laura de Jong is opinieredacteur van Volkskrant.nl.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden