Moeder krijgt tbs voor kindermoord Rotterdam

Een zwakzinnige moeder die haar 3-jarige zoon vermoordde, is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging in een centrum voor zwakzinnigenzorg. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.

Het jongetje kwam in juli 2004 in Rotterdam om het leven door verstikking. Zijn 34-jarige moeder Irene ‘t H. heeft hem met een kussen in zijn bed gesmoord, zo oordeelden de rechters. Enkele dagen daarvoor had zij eenzelfde poging ondernomen, maar kwam toen tot inkeer. Het jongetje werd opgenomen in het ziekenhuis en mocht na een paar dagen weer naar huis. De vrouw zou tot haar daad zijn gekomen omdat ze bang was dat de Raad voor de Kinderbescherming haar zoon uit huis wilde halen.

Aanvankelijk ging de vrouw, met een verstandelijk niveau van een kind van 4 tot 7 jaar, vrijuit. Sectie wees namelijk geen duidelijke doodsoorzaak aan. Toen het zogenoemde coldcaseteam zich nogmaals over de zaak boog, werd ‘t H. al snel aangehouden.

De moeder gaf meerdere keren aan verantwoordelijk te zijn voor de dood van haar zoon. Haar omgeving vatte dat op als een schreeuw om aandacht. Een psychiater van het Pieter Baan Centrum concludeerde dat ‘t H. zwakzinnig is en sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De rechters zagen daarom ook geen relevantie in een celstraf. De tbs-straf moet vooral gezien worden als begeleiding, omdat ze zonder steun niet zelfstandig kan functioneren.

De officier van justitie kraakte twee weken geleden een kritische noot over de hulpverlening rond het gezin. Ze noemde het onbegrijpelijk dat ‘t H. niet eerder is opgenomen in een inrichting voor verstandelijk gehandicapten. ‘Nog onbegrijpelijker is dat niet veel eerder is ingegrepen toen zij de zorg voor Derkje had.’

Een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming zegt dat de zaak nog eens tegen het licht wordt gehouden. ‘Er is inmiddels intern heel veel veranderd, maar het is een uitzonderlijke zaak. We willen met alle betrokken hulpinstanties nog eens om tafel om te kijken of we hiervan kunnen leren.’ Hij vindt het nog te vroeg om te stellen dat er fouten zijn gemaakt. Het onderzoek duurt waarschijnlijk enkele maanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.