Moeder Joëlle Tromp verdacht van doden dochter met Chinees euthanasiemiddel

Justitie verdenkt de 58-jarige Linda H. ervan haar dochter Joëlle Tromp in 2012 te hebben omgebracht met een in China besteld euthanasiemiddel. Ook wordt de vrouw in verband gebracht met drie latere sterfgevallen in de evangelische zorghoeve Jedidja in Meerkerk, die aanvankelijk werden gezien als zelfdoding.

Anneke Stoffelen
Linda H. (58) en Leonard den H. (63). Beeld ANP
Linda H. (58) en Leonard den H. (63).Beeld ANP

Dat bleek woensdag in Rotterdam, waar Linda H. voor het eerst sinds haar arrestatie van eind januari voor de rechter stond in een proforma-zitting. Ze werkte voorheen als begeleider in Jedidja. Deze sekte-achtige instelling raakte eerder in opspraak door het seksueel misbruik van patiënten door ‘therapeutisch leider’ Aaldert van E., die voor vijf gevallen celstraf kreeg opgelegd en nog altijd vastzit.

Volgens Justitie is het opmerkelijk dat er in het bestek van enkele jaren verschillende personen die zeer dichtbij Linda H. stonden, zichzelf van het leven zouden hebben beroofd. Behalve Joëlle stierf in 2016 ook H’s andere dochter Thirza, die was opgenomen bij Jedidja en daar door Van E. was misbruikt. Beide zussen werden niet ouder dan 29 jaar. Ook de veronderstelde zelfdodingen van twee andere Jedidja-cliënten zijn nog onderwerp van strafrechtelijk onderzoek.

Vooralsnog wordt Linda H. echter alleen vervolgd voor het overlijden van Joëlle, omdat haar betrokkenheid bij de drie andere sterfgevallen volgens het Openbaar Ministerie nog onvoldoende is bewezen.

Partner eveneens verdachte

Joëlle Tromp overleed in 2012 in haar woning in Uitgeest, nadat zij slaapmiddelen en mogelijk een euthanasiemiddel had binnengekregen. Aanvankelijk werd uitgegaan van zelfdoding. Maar rondom het onderzoek naar het misbruik en overlijden van haar zusje Thirza ruim vier jaar later stuitte Justitie op nieuwe informatie. Drie getuigen hebben bij de politie verklaard dat Linda H. aan hen heeft verteld dat zij Joëlle een dodelijk middel heeft toegediend. Haar partner Leo den H. (63) zou volgens deze versie van het verhaal hebben geholpen Joëlle vast te houden, zodat ze zich niet kon verzetten. Hij is eveneens verdachte in deze zaak.

Justitie ontdekte onder meer aantekeningen op een briefje over het bestellen van een euthanasiemiddel in China. Linda H. maakte enige tijd voor Joëlles overlijden bij een geldkantoor 400 dollar over naar een Chinese rekening. Twee dagen later werd het bedrag teruggestort. Niet duidelijk is of er ooit een middel is geleverd.

Het pleit volgens Justitie tegen Linda en Leo dat zij - hoewel zij in Joëlles huis waren - pas een dag na haar overlijden de hulpdiensten waarschuwden. Ook werd een vermoedelijk vervalste afscheidsbrief van Joëlle gevonden, die Linda H. mogelijk zelf heeft geschreven. Het Nederlands Forensisch Instituut is bezig met een handschriftvergelijking.

Münchhausen-by-proxysyndroom

Het Openbaar Ministerie heeft daarnaast om persoonlijkheidsonderzoeken van beide verdachten gevraagd. ‘Mevrouw wordt door getuigen omschreven als manipulatief en mogelijk lijdend aan het münchhausen-by-proxysyndroom. Daar past het beeld in deze zaak goed bij, dus dat moet goed worden onderzocht’, aldus de officier van justitie. Münchhausen-by-proxy is een verschijnsel waarbij een persoon een ander (meestal een kind) opzettelijk ziek maakt of symptomen aanpraat om aandacht te krijgen van hulpverleners. Joëlle Tromp was inderdaad al jaren ziek en had haar omgeving en artsen ook meermaals te kennen gegeven dat zij niet meer wilde leven. Toch had zij juist de maanden voor haar overlijden de draad van haar leven weer op weten te pakken, zegt Justitie op basis van verklaringen van haar huisarts en mensen in haar omgeving.

Donderdag beslist de rechtbank of Linda H. langer vast blijft zitten. Leo den H. is eerder al voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Omdat er nog veel onderzoek nodig is, volgt de inhoudelijke behandeling van de zaak pas eind dit jaar of in 2019.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden