Moeder denkt nog steeds dat Anass is vermoord

AMSTERDAM - De moeder van Anass Aouragh, Zohra Merzouk, heeft aangifte gedaan van moord of doodslag. Merzouk is er nog steeds van overtuigd dat haar 13-jarige zoon niet door zelfdoding om het leven is gekomen, maar is vermoord.


Vlak voor het Openbaar Ministerie gisteren bekendmaakte dat het onderzoek is afgerond en dat geen aanwijzingen voor een misdrijf zijn gevonden, had Merzouk een uitvoerig gesprek met de officier van justitie. 'Ik heb vorige week al aangifte gedaan (tegen een onbekende dader, red.). Die trek ik niet in, want veel vragen blijven ook na dit gesprek onbeantwoord', zegt Merzouk.


Haar zoon werd op 7 februari dood gevonden aan de rand van een Wassenaars bos. Vanaf de eerste dag gingen allerlei geruchten over zijn dood. Een 'enge' man in grijze joggingbroek was in het bos gesignaleerd, Anass zou zijn belaagd door drie autochtone jongens, zijn gevonden door de conciërge van Duinrell en niet door de politie.


Vreemd is dat, ondanks een zoektocht met speurhonden en een helikopter met infraroodcamera, Anass de avond dat hij als vermist werd opgegeven niet werd gevonden. Zijn lichaam werd de volgende ochtend aangetroffen op slechts 50 meter van zijn fiets.


Al twee dagen na zijn vermissing meldde de politie 'sterke aanwijzingen' te hebben dat Anass zelfmoord pleegde. Alom bekend op school en in zijn buurt was dat hij behoorlijk werd gepest. In gedrag en kleding week hij af van de gemiddelde leerling.


Het OM heeft 'alle scenario's uitvoerig onderzocht', waaronder de optie 'aanzetten tot zelfmoord'. De conclusie blijft dat Anass zichzelf met een sjaal heeft verhangen. Het OM zegt echter geen causaal verband te kunnen leggen tussen het pesten en de zelfdoding.


Volgens getuigen is op de dag van zijn vermissing tegen Anass gezegd: 'Waarom pleeg je geen zelfmoord, iedereen haat jou.' Op diezelfde dag werd hij belaagd door een groot aantal leerlingen uit het buitenland (die waren in Nederland in het kader van een uitwisselingsproject).


De school van Anass, het Adelbert College in Wassenaar, paste het pestprotocol toe. Zonder resultaat. Het OM heeft de bevindingen over het pesten ook toegestuurd aan de Onderwijsinspectie, 'zodat uit deze zaak lering kan worden getrokken'.


In het gesprek gisteren met de officier van justitie, werd een deel beantwoord van een lijst met ruim 60 vragen die Merzouk had opgesteld. 'Maar een aantal heel belangrijke vragen nog niet', zegt haar advocate Van den Brûle. 'Er is bijvoorbeeld geen dna-onderzoek verricht op de sjaal en nieuwe jas van Anass om een misdrijf te kunnen uitsluiten.'


Eind juli gaat Merzouk opnieuw met de officier van justitie om de tafel. Is dat gesprek ook onbevredigend, dan begint Van den Brûle een artikel-12-procedure (een klacht niet-vervolging).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden