Moeder Anass doet aangifte van moord

De moeder van Anass, Zohra Merzouk, heeft aangifte gedaan bij de politie van moord of doodslag. Dat meldt haar advocaat Ineke van den Brûle donderdag. Zij heeft aanwijzingen dat haar 13-jarige zoon niet door zelfmoord maar door een misdrijf om het leven is gekomen.

redactie
Politie zochtnaar sporen in het Wassenaarse bos, waar een lichaam is gevonden tijdens de zoekactie naar de vermiste Anass Aouragh Beeld ANP
Politie zochtnaar sporen in het Wassenaarse bos, waar een lichaam is gevonden tijdens de zoekactie naar de vermiste Anass AouraghBeeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) liet donderdag weten dat het onderzoek naar de dood van de jongen uit Wassenaar is gesloten. Het lichaam van Anass werd in februari gevonden aan een bosrand bij Duinrell. Er werden geen bewijzen gevonden dat Anass, die ernstig zou zijn gepest op school, werd aangezet tot zelfmoord.

Eerder werd al bekend dat er geen bewijzen zijn dat de jongen door een misdrijf om het leven is gekomen. Volgens het OM heeft hij zich verhangen aan zijn sjaal.

DNA-onderzoek
Voor de moeder van Anass is het onderzoek naar de doodsoorzaak van haar zoon nog niet afgerond. Ze heeft het OM daarom 'uitdrukkelijk verzocht' het onderzoek nog niet te sluiten. Belangrijke vragen over de onderzoekshandelingen zijn voor haar nog onbeantwoord.

Zo is er bijvoorbeeld geen DNA-onderzoek verricht op de sjaal en kleding van Anass. Ze zal het OM daarom vragen om dit alsnog te doen. Onafhankelijke pathologen die door Merzouk zijn benaderd, zien bovendien op basis van foto's en bevindingen van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aanwijzingen voor een misdrijf.

Second opinion
Ook heeft Merzouk het voornemen om een second opinion te vragen aan één of meer andere forensische deskundigen.Uit de conclusie van het OM in Den Haag blijkt dat Anass, veel gepest werd op school. Zo werd hij regelmatig uitgemaakt voor homo, bekogeld met brood en flesjes en werd zijn fietszadel bespuugd. De school praatte tevergeefs met de pesters, hun ouders, meelopers en met het slachtoffer zelf.

Op de dag van de vermissing zou volgens getuigen tegen Anass zijn gezegd: 'Waarom pleeg je geen zelfmoord, iedereen haat jou.'Diezelfde dag werd Anass tijdens de lunchpauze omsingeld door 'een groot aantal leerlingen' van een uitwisselingsproject op de school. Hij werd door de buitenlandse leerlingen geduwd en uitgescholden voor homo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden