Column

Moeder aller Sporten is dus een onverbeterlijke junk

Het antidoping-agentschap WADA vindt dat Russische atleten voorlopig niet meer mogen meedoen aan atletiekwedstrijden.

Op deze foto de Russische atleten, Mariya Savinova, winnares van het goud op de 800m tijdens de zomerspelen in Londen, en Ekaterina Poistogova (R) winnares van het brons. Tussen hen in coach Vladimir Kazarin. De vrouwen zijn twee van de vijf Russische atleten die volgens de WADA gebannen zouden moeten worden uit de atletiek. Beeld epa
Op deze foto de Russische atleten, Mariya Savinova, winnares van het goud op de 800m tijdens de zomerspelen in Londen, en Ekaterina Poistogova (R) winnares van het brons. Tussen hen in coach Vladimir Kazarin. De vrouwen zijn twee van de vijf Russische atleten die volgens de WADA gebannen zouden moeten worden uit de atletiek.Beeld epa

Ze gebruiken namelijk doping en dat is niet eerlijk. Gisteren verscheen een dik rapport van WADA, waarin eerdere bevindingen werden bevestigd uit een Duitse documentaire van de ARD van vorig jaar december, met de spannende Krimi-titel Geheim-sache Doping.

In Rusland stimuleerden het ministerie van Sport en de geheime dienst gebruik van doping. Positieve tests verdwenen linea recta in het riool van Moskou en desnoods werd er met flinke bedragen geschoven om bestuurders van de atletiekbond tot coulantie te bewegen. De voormalige hoogste baas van het IAAF, de Senegalees Diack, kreeg een miljoen.

Dat de atletiek al heel lang is vergeven van doping, weet iedereen die niet jarenlang onder een hoogspringkussen heeft gelegen. De Spelen van 1984 vonden plaats in Los Angeles en de Amerikaanse atletiekbond zette een geheim dopingprogramma op om succes te verzekeren. Toen een onderzoeker in 2012 urinesamples van die Spelen (ook wel de 'groeihormoon-Spelen' genoemd) besloot te onderzoeken, hield hij er al snel geschokt mee op: ze waren praktisch allemaal besmet. Vier jaar later werd de Canadees Ben Johnson gepakt op het middel nandrolon, nadat hij in Seoul ('de anabolen-Spelen') de 100 meter had gewonnen. Later bleek dat naast hem in de startblokken nóg zes andere gebruikers hadden gezeten, er was één schone deelnemer. Weer vier jaar later wonnen Spaanse atleten in Barcelona ('de epo-Spelen') dertien medailles, tegen één in Seoul. Dat was te danken aan het dopingprogramma van de sportarts Fuentes. Die werd later bekend als dopingadviseur van wielrenners, tennissers en voetballers, maar hij begon met spuiten in de atletiek.

Hoewel de Moeder aller Sporten dus een onverbeterlijke junk is, heeft de atletiek nooit hetzelfde dubieuze imago als bijvoorbeeld het wielrennen gekregen. WADA wekte lang de indruk dat die sport het grote kwaad vormde. Vermoedelijk speelde bij de bescherming van de atletiek dezelfde overweging een rol die je ook wel hoort rond banken: too big to fail. De atletiek vormt de ruggegraat van de Grootste Show op Aarde, de Zomerspelen. Die geldmachine zou gaan haperen als het publiek het geloof in de prestaties van de supersterren zou verliezen.

Bij het lezen van het WADA-rapport bekruipt je het gevoel dat het een vrij opzichtige poging is de duistere werkelijkheid van de atletiek toch weer onder het tapijt te schuiven. Het gaat alleen over de Russen - op dit moment is er geen geschiktere zondebok te vinden, de Rus is immers tot elk kwaad geneigd. Binnenkort doet de IAAF ook de Keniase hardlopers in de ban en dan kan de nieuwe IAAF-voorzitter Sir Sebastian Coe plechtig verklaren dat zijn sport is opgeschoond. Coe noemde Diack drie maanden geleden nog zijn 'spirituele leider', dus dat belooft veel goeds.

Uit gegevens waarover de Britse krant The Sunday Times zegt te beschikken, blijkt dat van alle atletiekmedailles bij Spelen en WK's tussen 2001 en 2012 eenderde werd uitgereikt aan dopers. Op elk podium stond een gebruiker. De Russen zijn best goed in atletiek en de Kenianen eveneens, maar ze wonnen samen lang geen 30 procent van alle plakken.

Als sport zichzelf onderzoekt, en WADA is van de sport, dan weet je zeker dat er zaken worden weggemoffeld.

De kortste definitie van wat sport is, komt van de vermaarde Italiaanse dopingexpert Sandro Donati. Zijn gelijk wordt met elk schandaal waarschijnlijker: 'Sport is a fraud'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden