Moe van vieze espresso's in Leeuwarden

Een leren schort en een mooie slogan maken nog geen lekkere koffie.

Coffee Central, Wirdumerdijk 34 **

Coffee Central, vlak bij het station van Leeuwarden, in de bibliotheek, ziet er serieus uit. Een bebaarde barista met een leren schort om die misschien wel de slogan 'In coffee we trust' buiten op het bord heeft geschreven. Maar de melk is niet vers, de enkele filterdrager is in gebruik (slechtere extractie, dus sowieso minder smakelijke koffie) en de koffie komt van Peeze. Van deze branderij heb ik al eerder koffie geprobeerd in Nijmegen, maar dit kopje is minder smakelijk. Bij het proeven van koffie kun je als richtlijn aanhouden dat je zoet vooral voor op je tong proeft, zuur meer aan de zijkanten en bitter achterin. Deze espresso geeft alleen een bittere smaak achterin de mond, verder proef je niet veel.

Op internet zijn de Leeuwarders enthousiast over de koffie in het 3JO Campuscafé op het terrein van de hogescholen. De bonen komen van Coffee Beans, een branderij uit Ittervoort in Limburg, en de espresso wordt gezet met een Mirage van Kees van der Westen. Verse melk in de koelkast, alleen filterdragers met dubbele uitloopjes en kleine kannetjes waarin het tweede shot wordt opgevangen - meestal een goed teken. Helaas smaakt de espresso bijna hetzelfde als die van Coffee Central: vlak, waterig en bitter.

Hoewel elke branderij op zijn site zet met 100 procent Arabica bonen te werken die direct van de boer komen en ambachtelijk worden gebrand, is er in de praktijk veel verschil in kwaliteit. 70 procent van alle koffie in de wereld is sowieso Arabica, maar er zijn veel variëteiten en factoren die de kwaliteit beïnvloeden. Bijvoorbeeld de manier van oogsten: machinaal oogsten gaat sneller dan met de hand, (letterlijk: bes voor bes), maar dan komen er veel onrijpe en slechte koffiebessen in de oogst terecht.

3JO Campuscafé Rengerslaan 1 **

En wat zegt 'direct van de boer' nu eigenlijk? Voor 'direct trade' bestaat niet één standaardcertificering: je moet vertrouwen op wat de branderij zegt. Is te achterhalen van welke plantage of vanuit welke regio zijn bonen komen? Ambachtelijk branden: allicht, maar dat kan ook in een hoog tempo, waarbij de bonen te snel te heet worden en weinig smaak ontwikkelen.

De koffie in de Douwe Egberts Cafés is oldskool: donker gebrand, waardoor je niet veel kan zeggen over de kwaliteit van de bonen. Hopelijk worden in dit filiaal in Leeuwarden de molens afgesteld. Als degene die dat doet de doorlooptijd van de espresso timet en de maalgraad van de molen daarop aanpast, zou dat al heel wat zijn. Moe van de vieze espresso's bestel ik maar iets met veel melk, die is hier vers en wordt gelukkig niet te heet geschuimd. De latte heeft een beetje een laffe koffiesmaak maar is fatsoenlijk, sans plus, zoals de Fransen zeggen.

Dit was de laatste aflevering van de koffiecriticus.

Douwe Egberts Café Ruiterskwartier 111 ***
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.