Modeweekblog - Niemand doet punk en underground zo overtuigend als Kronthaler for Westwood

In Parijs zijn de modeshows met de wintermode voor 2018-2019 in volle gang. Moderedacteur Bregje Lampe blogt dagelijks over de Show van de Dag. Vandaag: Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood.

Foto Team Peter Stigter

Bijna niemand doet punk en underground zo overtuigend als Vivienne Westwood en Andreas Kronthaler.

Dus jullie willen punk en underground? Mooi, dat doet Westwood namelijk al sinds 1971. Zoiets moet Andreas Kronthaler, de creatief directeur van de eerste lijn van Vivienne Westwood gedacht hebben toen hij bezig was met de wintercollectie die afgelopen zaterdagmiddag in Parijs werd gepresenteerd.

Zijn show was een hommage aan Westwood, zijn grote liefde met wie hij inmiddels vijfentwintig jaar getrouwd is. Alle stijlkenmerken van de Britse modekoningin zaten erin. Uitbundige jurken met wijduitstaande rokken. Veel aandacht voor decolletés en billen. Volop traditionele stoffen zoals tweed en ruiten. Uniseks elementen, zoals rokken voor mannen. Modellen op torenhoge hakken en plateauzolen. En een theatrale show, met freaky dansers op de catwalk.

Foto Team Peter Stigter

Duurzaam

De laatste paar jurken waren gemaakt van overgebleven stukken uit eerder collecties - duurzaam dus, want dat vindt Westwood belangrijk momenteel. En hoewel de shows van dit merk allang niet meer zo spraakmakend zijn als ze ooit waren, vond ik het een van de leukere shows van de afgelopen dagen. Want in een industrie die meer en meer gedicteerd wordt door een paar beursgenoteerde bedrijven, worden dit soort eigenzinnige en onafhankelijke ontwerpers steeds zeldzamer.

Foto Team Peter Stigter
Foto Team Peter Stigter
Foto Team Peter Stigter