Modernisering hardrijden op de lange baan

De toekomst van het kunstrijden is veiliggesteld, maar de modernisering van het hardrijden lijkt op de lange baan geschoven. Dat waren de voornaamste boodschappen van het 50ste congres van de Internationale Schaats Unie ISU dat deze week in Schevening werd gehouden....

Van onze verslaggever John Volkers

De meer dan cosmetische operatie in het kunstrijden kreeg voorrang. Jacques Rogge, de Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch ComitIOC), was er maandag voor naar Nederland gereden om te benadrukken dat de wereld van het kunstrijden na het juryschandaal bij de Winterspelen van 2002 de schoonmaak in eigen kring moet afronden.

Het was 'het bittere deel' van Rogge's verschijning op het congres, zo legde ISU-preses Cinquanta uit. De Italiaan kent Rogge uit het dagelijks bestuur van het IOC. 'Het eerste deel van Rogge's toespraak was lief en aardig, zoet als een kers. Het tweede deel was eisend, het bittere gedeelte.'

Rogge was naar Nederland gekomen om 'te getuigen' van zijn interesse in het kunstrijden en het belang te onderschrijven dat hij hechtte aan snelle besluitvorming. Twee jaar na het schandaal van Salt Lake opgelost met de uitreiking van een tweede gouden medaille in het paarrijden lijken de zaken opgelost.

De Belg zal tevreden zijn. De federaties van de ISU namen met meer dan de vereiste tweederde meerderheid (43 voor, 5 tegen, 6 onthoudingen) het voorstel aan de oude 6.0 jurering af te schaffen en te vervangen door het NJS (New Judging System).

De Russen en Australi kwamen nog met amendementen er werden in Scheveningen liefst 600 voorstellen ingediend maar de algemene vergadering van de sectie kunstrijden ging akkoord met het voorstel van het bestuur. Voortaan wordt er opgeteld: de technische prestaties, vier pirouettes, acht sprongen en drie combinaties, plus de vijf componenten (van 0.25 tot 10.0, van erg slecht tot uitstekend), de vroegere cijfers voor presentatie en stijl.

Twaalf juryleden worden bij de grote wedstrijden aangewezen. Negen van hen scoren; de hoogste en laagste waardering vallen af. Er gaat voor het eerst anonimiteit bestaan. Juryleden zullen niet meer met naam of land achter een cijfer staan. Cinquanta: 'Dat zal verhinderen dat ze onder druk gezet en bei¿nvloed worden.'

De Italiaan zal zijn systeem na jaar laten evalueren. 'Het zal wennen zijn. Maar we reden een Renault en stappen nu in een Ferrari.' De ISU zal deze winter nog toernooien toestaan, waarin juryleden wel met naam aan hun cijfer gekoppeld worden. Vde Winterspelen van 2006 moet de definitieve code worden geschreven.

Cinquanta, geplaagd door afnemende miljoeneninkomsten voor de tv-rechten van het kunstrijden, zat in Scheveningen spinnend van tevredenheid achterover. Het uitblijven van grote beslissingen in het langebaanschaatsen kon de official niet verontrusten. 'Soms getuigt het van wijsheid een voorstel terug te nemen.'

In de technische commissie langebaan was de Noor Espeli, in samenspraak met Ard Schenk, met voorstellen gekomen om de tien kilometer te vervangen door de drie kilometer. Ook diende het WK sprint te integreren in de WK afstanden en moest de EK een open toernooi worden. Alle voorstellen werden bij gebrek aan steun ingetrokken.

'Soms moet je een mooi huis niet slopen en een nieuw willen neerzetten', zei Cinquanta. 'En vertegenwoordigt Schenk de mening van die zestien miljoen andere Nederlanders?' Zoveel is duidelijk: Cinquanta is tegen nog meer modernisering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden