Moderniseren met behoud van Volkskrant-kwaliteit

Het veranderen van de krant is altijd een spannende zaak. Lezers houden er niet van, zo wil een oude wijsheid in krantenland....

Dat neemt niet weg dat lezers steevast reageren wanneer een verandering wordt ingevoerd. Zoals deze week bij de introductie van het nieuwe tweede katern. Er waren positieve reacties van abonnees, die het nieuwe katern helder ingedeeld vonden en prettig leesbaar. Maar er waren ook klachten.

Een belangrijk punt van zorg is of de krant wel serieus genoeg blijft. Het tabloidformaat van het tweede katern, in combinatie met thema’s die voor een deel wat verder van het harde nieuws afstaan, roept bij kritische lezers associaties op met de ‘gratis krantjes’. Die kant mag hun Volkskrant niet op.

Dat zal ook niet gebeuren. Ongeacht op welk formaat zij verschijnt, zal de Volkskrant een kwaliteitskrant blijven. De liefhebbers van opmerkelijk nieuws, doorwrochte achtergrondstukken, scherpe analyses, diepgravende onderzoeksverhalen, prikkelende opinieartikelen en levendige reportages uit binnen- en buitenland komen ook in de vernieuwde krant volop aan hun trekken, doordeweeks en op zaterdag.

De Volkskrant is echter altijd een brede en complete krant geweest met een rijk aanbod en divers lezerspubliek. Ook is er ruimte voor artikelen die meer appelleren aan de persoonlijke levenssfeer van de lezer. Uit lezersbrieven en –mails weten we dat zulke artikelen op veel belangstelling kunnen rekenen. De lezer kan erop vertrouwen dat we de zogenoemde lichte onderwerpen op een manier blijven behandelen die past in de traditie van de krant.

Veel klachten hadden betrekking op de servicepagina’s en de opmaak. Het weerbericht en het televisieoverzicht hebben aan overzichtelijkheid ingeboet, is een van de kritiekpunten. Sommigen missen het programma van Duitsland 2. Anderen houden niet van foto’s die worden afgebeeld over twee pagina’s, vanwege de vouw die er doorheenloopt. De redactie neemt al deze bezwaren mee in de evaluatie en zal waar mogelijk aanpassingen plegen. De voetbaluitslagen van de eerste divisie keren terug en het weerbericht wordt bijgesteld.

Het afscheid van menig columnist en rubriekschrijver viel sommige lezers zwaar. Iedereen heeft zijn favorieten en als die dan verdwijnen, is dat een hard gelag. Dat is spijtig, maar columnisten komen en gaan, zoals altijd. Nieuw zijn Ingmar Heytze en Caspar Janssen, terug zijn Remco Campert en Ronald Giphart.

Een van de opvallendste verschuivingen was de verhuizing van Martin Bril naar de voorpagina van de krant. Sommige lezers spraken hun verontwaardiging uit over het feit dat hij nu veel minder ruimte heeft. De overstap naar de voorpagina van de krant is conform de wens van Martin Bril zelf. Hij vond dat hij na een jarenlang verblijf in het tweede katern aan iets nieuws toe was. En dat is voor hem het schrijven van een ‘camu-achtig’-stukje, in de voor hem nieuwe omgeving van de één.

De redactie heeft haar uiterste best gedaan om ondanks een krimpend budget een aantrekkelijke moderne krant te maken met behoud van de typische Volkskrant-kwaliteit. We hopen dat de nieuwe krant voor de lezers snel even vertrouwd zal aanvoelen als de oude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden