Moderne vakschool blijkt zeer populair

Instellingen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs staan in de rij om aan de slag te gaan met het concept van het Vakcollege. In schooljaar 2008-2009 begonnen 13 scholen met het concept, een initiatief van voormalig MKB-voorzitter Hans de Boer, uitzendorganisatie USG People, Platform Bèta Techniek en MOGroep-voorzitter Hans Kamps. Inmiddels zijn er vakcolleges op 28 scholen en volgend jaar zijn het er zeker 60.

Van onze verslaggever Robin Gerrits

‘De groei is veel sneller gegaan dan verwacht’, zegt De Boer, eerder voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. ‘We gingen uit van een stuk of vijftien per jaar. Maar we voeren nu concrete gesprekken met 25 combinaties van vmbo-scholen en roc’s (voor middelbaar beroepsonderwijs) en er zitten er nog twintig in de wachtrij.’

Behalve de nadruk op ouderwets ambachtelijk onderwijs in een modern jasje is het aantrekkelijke voor de scholen dat ze zich louter met lesgeven hoeven bezig te houden. ‘Er is een landelijk serviceapparaat dat zich richt op al het lobbywerk met het departement, het ontwikkelen van lesmateriaal en de formuleontwikkeling. Scholen nemen er op basis van franchise aan deel, waardoor ze gevrijwaard blijven van allerlei rompslomp’, zegt De Boer.

Door de groei zouden over een paar jaar circa 20 duizend jongeren les moeten kunnen krijgen volgens dit ambachtelijk onderwijsconcept, dat De Boer zonder enige schroom elitair noemt. ‘Ik juich dat toe. Als je alleen maar steeds benadrukt dat je onderwijs zich richt op de zwakkeren en kansarmen, loop je het risico de hele doelgroep naar beneden te trekken. Als je jezelf elitair noemt, wil men daarbij horen. Dat geldt voor leerlingen en leerkrachten.’

Het idee voor het Vakcollege kreeg als particulier initiatief vorm in 2007 in antwoord op de onvrede over het huidige beroepsonderwijs: het hoge theoretische gehalte van het vmbo, het lage uitstroomniveau, de matige aansluiting op mbo en hoge schooluitval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden