'Moderne mateloosheid?' Vroeger ging ik ook naar megadiscotheken

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 1 juni 2017.

Redactie
Nederlandse jongeren op vakantie in Blanes. Beeld anp
Nederlandse jongeren op vakantie in Blanes.Beeld anp

Brief van de dag: de Koning kijkt wel uit

Over de benoeming van ministers van Staat ('Niemand weet precies hoe je minister van Staat wordt, Ten eerste, 31 mei) schrijft redacteur Remco Meijer in het intro: 'Duidelijk is dat het staatshoofd kiest.' Of is dat niet zijn tekst? Ik denk dat hij wel beter weet. In het vervolg zegt hij namelijk dat het gaat om een eretitel 'die door de koning, op voordracht van de ministerraad wordt verleend.'

Het eerste is manifest onjuist, het tweede klopt. Het gaat om een besluit van de ministerraad, en de koning moet tekenen. Het staatshoofd heeft geen bemoeienis met wie er nu wel of niet de eretitel toegekend krijgen, al gaat het om personen die vaak wel omgang hebben (gehad) met het staatshoofd, omdat zij nog al eens premier of vicevoorzitter van de Raad van State ('onderkoning') waren geweest. De suggestie dat de willekeur waarmee de titel wel of niet (van Agt!) wordt verleend toe te schrijven is aan de nukken van een Oranje, is misplaatst: het gaat om het deels politiek geïnspireerde welgevallen van de ministerraad.

Tekent de koning het besluit niet, dan heeft hij een constitutioneel probleem aan zijn broek hangen. Hij kijkt wel uit.

H.U. Jessurun d'Oliveira, Amsterdam

Twips, Twips, Twips

Echt een verrassing, die vier (!) pagina's over Harry Bannink (V, 31 mei) , een van de grote zonen van Enschede. Toch twee kanttekeningen. Ten eerste heeft Gijs Groenteman in zijn podcast nou net het liedje De Twips overgeslagen, waarin Bannink laat horen dat hij ook een swingende jazzpianist was. En verder lezen we helaas geen woord over het onlangs uitgekomen boek Niemand zo aardig als hij van Ton Ouwehand (uitgeverij AFdH), waarin de muzikale sporen van Bannink in Twente worden nagelopen. In het tweede deel (kom dit najaar uit) wordt de nalatenschap van Bannink voor ons land nog verder uitgediept.

Coen de Jonge, Peize

Duur treinen

Aan de discussie over mateloosheid van vakantiereizen na het eindexamen (waarom Terschelling als je een goedkope vliegtickets hebt?, O&D, 31 mei) wil ik toevoegen dat milieuvriendelijk reizen soms onbetaalbaar wordt gemaakt. Als ik per trein met mijn gezin Londen wil bezoeken, zijn alleen al de verplichte boekings- en reserveringskosten 39,50 euro (per stoel/enkele reis) (gezin, 4 peronen: 8 maal 39,50 euro) en dan de tickets nog. We hebben ons afhankelijk gemaakt van een Europese monopolist Eurostar die net een duur hoofdkantoor in Brussel heeft geopend.

Andre van den Bergh, Amersfoort

Zure volwassenen

Hoewel ik alleen kan gissen naar de leeftijd van de schrijvers, vrees ik dat Ad van Nederpelt (O&D, 31 mei) en mevrouw Dorpema (U, 27 mei) na hun eigen examen geen geld/toestemming/interesse hadden in een dergelijke 'buitensporige' vakantie.

Zelf vertrok ik op mijn 16de samen met nog zo'n vijftig jongeren in een bus richting de Spaanse kust. Vliegen deden we nog niet, dat was te duur. Maar wel was in 1992 het aanbod vergelijkbaar, de megadiscotheken om de hoek en werd dit alles, net als nu, vergezeld door een aanzienlijke hoeveelheid drank. Wat nou 'moderne mateloosheid'...

Marlijn Groen (41), Leiden

Liegende overheid

Volgens ingezonden briefschrijver Jan van Tricht (O&D, 31 mei) zou er niemand om het leven zijn gekomen als de kaping niet had plaatsgevonden . Zeer waar. Even waar is dat als de Nederlandse overheid haar belofte aan de voor haar vechtende Molukkers was nagekomen er geen kaping was geweest . Dat die overheid niet betrouwbaar is, blijkt trouwens ook nu weer bij het achterhalen van de feitelijke gebeurtenissen .

S. Paul, Bussum

Waardigheid

Tussen de beide artikelen over de vluchtelingencrisis bij Opinie en Debat van 31 mei zag ik niet zo'n grote tegenstelling tussen beide schrijvers: Agnes Dinkelman pleit voor een beperking van de grote en nog groter wordende migratie vanuit Afrika en Arco van Wessel gaat een stap verder door ons nieuw te vormen kabinet aan te sporen werk te maken van werkgelegenheidsprojecten in de eigen regio.

Zelfredzaamheidsbevordering en menselijke waardigheid ondersteunende projecten zijn beter dan de mensen zich jaren lang dood te laten vervelen in vluchtelingenkampen. Ik ben zelf een GroenLinks-stemmer en ik hoop erg dat Jesse Klaver en zijn actieve achterban deze artikelen lezen en aldus gewapend opnieuw aanschuiven aan de onderhandelingstafel. Wellicht zijn de VVD en het CDA ook enthousiast te krijgen.

Charlotte Luijerink, Meppel

Stoepje te hoog

Ik las het artikel over de vergrijzing en woonproblemen (Ten eerste, 31 mei). Onbegrijpelijk dat ouderen worden gezien als een stel mompelende krukken die geen stoepje van 1 meter op kunnen komen en persé behoefte hebben aan jongeren die boven hun hoofd wonen en die het natuurlijk veel te druk hebben om een boodschap te doen. Je vraagt je af of de ouderen van de toekomst, onder wie ikzelf, ondervraagd zijn. Ik moet er niet aan denken een vreemd gezin boven me te hebben wonen met alle herrie van dien. Mag daarnaast nog opgemerkt worden dat de toekomstige stoffige grijsaards zeer welgesteld zijn (babyboomers), zich uitstekend verzorgen, dus geen grijs haar hebben en actief zijn op de sportschool en de golfbaan. Daar kan menig jongere een puntje aan zuigen.

Ariane de Roos (62), Nieuwerkerk aan den IJssel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden