Moderne kunst

De vijf beste:..

1. Hunger van Steve McQueen. Geen film en ook geen kunstwerk, maar een excellente combinatie van beide, waarin de Britse kunstenaar een fysieke onpasselijkheid weet op te roepen over hongerstakende IRA-gevangenen.

2. Caspar David Friedrich. Hermitage, Amsterdam. Bescheiden tentoonstelling van Friedrich die nu eens onomwonden en helder aantoont waarom de Duitse natuurschilder beter was dan zijn tijdgenoten.

3. Sonsbeek-processie, Arnhem. De tentoonstelling in het Sonsbeekpark was een ramp, maar de processie van kunstwerken door de stad een staaltje lef van samensteller Anna Tilroe, waarmee ze bewees dat kunst wel degelijk op niveau aan een breed publiek te verkopen is.

4. Cold War Design. Victoria and Albert Museum, Londen. Geestverrijkend en multidisciplinair overzicht van mode, gebruiksvoorwerpen en kunst, waaruit blijkt dat de Koude Oorlog niet alleen ellende heeft opgeleverd, maar ook een wil om zich middels goed design te onderscheiden.

5. Diorama’s van Gerrit Schouten. Rijksmuseum, Amsterdam. Kleine en door weinigen opgemerkte Wiedergutmachungs-tentoonstelling over het Nederlandse slavernijverleden in Suriname. Verrijking van het gat in ons collectieve geheugen.

De drie slechtste:

1. De XXste eeuw. Gemeentemuseum Den Haag. Afscheidstentoonstelling van directeur Wim van Krimpen. Wilde daarmee laten zien wat het Gemeentemuseum aan 20ste-eeuwse kunst in huis heeft, maar vergat het verhaal te bedenken waarom die eeuw zo belangrijk was.

2. Snap Judgements. Stedelijk Museum, Amsterdam. Goed bedoelde feel good-tentoonstelling als tegenhanger van het wijd verbreide Afro-pessimisme. Met als resultaat een weeïg gevoel dat de ellende en armoede in Afrika best wel meevalt.

3. Turner Prize. Tate Britain, Londen. Slappe hap van vier zogenaamd toonaangevende Britse kunstenaars, die alleen maar bewijst dat de hoogtijdagen van de Young British Artists voorbij zijn.Rutger Pontzen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden