Moderne Japanse sprookjes vol helden en sex

Iedere Japanner is ermee vertrouwd, in Groot-Brittannië is het een video-rage en een jaar na introduktie heeft het fenomeen ook in Nederland vaste grond onder de voeten: Manga....

In Nederland worden per maand vier of vijf Manga-titels uitgebracht door PolyGram Video, tot gelijke tred kan worden gehouden met de releases van nieuwe titels in het Verenigd Koninkrijk. Momenteel zijn er zo'n negentig verschillende titels verkrijgbaar. Het betreft ondertitelde, meestal Engels nagesynchroniseerde versies van de Japanse originelen. De lengten en de prijzen van de koopvideo's variëren, evenals de kwaliteit en de populariteit.

De Manga-films die in Europa worden uitgebracht zijn moderne of 'toekomstige' sprookjes vol heldenmoed, sex, geweld en metafysische hocus pocus. In Groot-Brittannië werd bij de introduktie in 1991 bezwaar gemaakt tegen het expliciete seksuele geweld van sommige films. De helden, die allen hun zwakheden hebben, vechten met boze krachten een strijd uit, die niet alleen het fysieke voortbestaan van de aarde als inzet heeft, maar ook het onderscheid tussen goed en kwaad moet waarborgen. Manga is voer voor psychologen, maar niet de zwaarste kost.

De oer-anime's, zoals de verzamelnaam voor de animatiefilms luidt, zijn Akira, Tetsuo en Wicked City en hun vervolgen. Niet alle films zijn van speelfilmlengte. Series als Doomed Megalopolis en The Guyver bestaan uit afleveringen van ongeveer drie kwartier. Het zijn van oorsprong tv-series.

De gegevensbestanden van PolyGram tonen aan dat de Manga-koper een man is tussen de 14 en 24 jaar. De kopers zijn trouwe fans, die hun hobby van cult-verschijnsel, toen de video's alleen via de import verkrijgbaar waren, hebben zien groeien tot een populair verschijnsel. Daarbij hoort ook merchandising, die zich voorlopig tot T-shirts en dergelijke beperkt.

De fans kunnen hun hart luchten in het Mangazine, opgezet door de videodistributeur als een soort clubblad. Of de versie van Akira wel ongecensureerd is, vraagt een briefschrijver.

Een ander waarschuwt in een reactie tegen het over één kam scheren van Manga: 'Je ziet één film van Manga en zegt meteen dat alle Manga-video's slecht zijn.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden