Modem-studie

Vooral na de ontdekking van Internet is in menig zolderkamertje duidelijk geworden dat je niet zonder rijbewijs kunt als je de data-snelweg op wilt....

GERARD GERADTS

Het ontvangen en zenden van tekst, beeld, geluid en softwareprogramma's via een modem en telefoonlijn is een complexe zaak waar je op zult moeten studeren. Je bent er niet door even bij de buurman te vragen wat hij voor modem heeft, een kopietje te maken van zijn communicatieprogramma en in de eerste de beste computerzaak een modem te kopen.

Je zult, net als bij het autorijden, eerst moeten weten wat je aan het doen bent. En dan nog kun je uren tijd kwijt zijn voordat alles werkt, want datacommunicatie is om een of andere reden nog steeds een heel fragiele aangelegenheid. Er hoeft maar een bitje dwars te liggen en het werkt niet en zelden is in één oogopslag duidelijk welk bitje dat is.

Merkwaardig genoeg geldt die kwetsbaarheid voor zowel de privé-gebruiker als de zakelijke wereld. Het zou interessant zijn om te weten hoeveel tijd dagelijks wordt verloren in het bedrijfsleven door slecht of niet werkende datacommunicatie via modems en telefoonverbindingen. Op basis van de ervaringen bij de Volkskrant kun je vermoeden dat er schrikbarend veel tijd in gaat zitten.

In de loop der jaren is datacommunicatie een sleutelactiviteit geworden in zaken en privéleven. De industrie gebruikt datacommunicatie om technische informatie te distribueren, de handel gebruikt haar voor orderafhandeling en de dienstverlening gebruikt haar als service aan de klanten. Om concreter te worden: pinnen, flappen tappen, telewinkelen, e-mailen, informatie ophalen, internetten, faxen zenden en ontvangen. Het gebeurt allemaal dagelijks en vaak via telefoonlijn en modem.

Modemen kàn makkelijk zijn. Als het eenmaal werkt, de werkster de kabels niet losmaakt, de communicatie-instellingen ongewijzigd blijven, het modem op spanning blijft, dan verloopt alles over het algemeen goed. De communicatiepoort van een pc, waar het modem aan vast zit, gaat niet snel stuk, de telefoonlijn is vrijwel altijd bruikbaar en modems kunnen lang mee. De neiging is dan groot studieboeken en handleidingen over datacommunicatie aan de kant te leggen. Totdat het misgaat en dan moet er vaak onder hoogspanning geleerd worden.

Dat werkt niet.

Studeren dus, en wel nu. Er zijn recent verschillende boeken verschenen die uiteenzetten hoe het allemaal werkt: wat is een modem eigenlijk, welke soorten zijn er, hoe werkt een communicatieprogramma, wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van het telefoonnet.

Een van de meest recente boeken, tevens behoorlijk breed opgezet, is Hét datacommunicatie boek van Gerald List en Bernhard Richelman. De kwalificaties van de auteurs worden niet gegeven, maar de manier waarop ze het onderwerp behandelen, geeft aan dat ze weten waarover ze schrijven.

Stap voor stap wordt er bijvoorbeeld in uitgelegd hoe je een modem aansluit, hoe je een verbinding opbouwt met een ander modem en hoe je een communicatieprogramma zo inricht dat er comfortabel mee gewerkt kan worden. Kortom, de beginnende modemgebruiker komt aan zijn trekken. Er worden zelfs tips gegeven over de aanschaf van een modem en van communicatie-software.

De charme van dit boek is dat het tevens geschikt is voor de professionele gebruiker van modems. Alle belangrijke onderdelen van datacommunicatie worden behoorlijk behandeld zonder overigens al te zeer op de technische details in te gaan. Tevens komen de nieuwe ontwikkelingen aan bod, zoals het gebruik van modems die verpakt zijn in een doosje met de afmetingen van een creditcard, de zogenoemde Pcmcia-modems die vaak in draagbare computers worden gebruikt.

De auteurs gaan behoorlijk ver in de beschrijving van datacommunicatie via ISDN. Dat is een openbaar netwerk dat van begin tot eind digitaal is. ISDN bestaat al geruime tijd, heeft de mogelijkheid geheel nieuwe diensten te bieden dan wel bestaande diensten te verbeteren. Maar het tempo waarin dit moderne communicatienet wordt toegepast, blijft achter bij vele verwachtingen. Het is iets wat blijkbaar nog ontdekt moet worden door de grote groep potentiële gebruikers.

Ervaring met Internet, dat ook al heel lang bestaat, leert dat er een geweldige vraag kan ontstaan naar zo'n mogelijkheid als de belangstelling er eenmaal is, bijvoorbeeld doordat er een interessante of profijtelijke dienst mee wordt aangeboden. Diezelfde ontwikkeling kan ISDN ook doorlopen en dan is het handig wat voorbereid te zijn.

Gerald List en Bernhard Richelman: Hét datacommunicatie boek

Easy Computing; ¿ 89,-

ISBN 90 5167 048 6

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden