'Modellen dooiende poolbodem simplistisch'

De scenario's voor de rol van ontdooiende bodems in de poolstreken bij verdere opwarming van de aarde zijn 'te simplistisch en eendimensionaal'. Dat schrijven Utrechtse en Zweedse permafrostdeskundigen dit weekend in een kritisch artikel in het tijdschrift Nature Geoscience.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARTIJN VAN CALMTHOUT

AMSTERDAM - Bij het ontdooien van bevroren bodems door hogere temperaturen, komt door rotting van organisch materiaal methaan en kooldioxide vrij. Zulke natuurlijke broeikasgassen versnellen de opwarming van de aarde.

Schattingen voor deze versnelling lopen echter zeer sterk uiteen. Dat komt onder meer, zegt de Utrechtse permafrostonderzoekster Jorien Vonk, één van de auteurs, doordat de gebruikte modellen te simplistisch zijn. Doorgaans berusten die op de aanname dat vrijkomend koolstofhoudend materiaal in enkele honderden jaren vergaat tot CO2 en methaan.

Vonk doet zelf geregeld veldonderzoek in Siberië om een realistischer beeld te krijgen van de processen die een rol spelen bij het ontdooien van permafrostbodems. Daarbij blijkt dat in ontdooiende gebieden ook organisch materiaal uit permafrost herbegraven raakt in meer- en zeebodems.

Daardoor is de bijdrage aan de uitstoot van broeikasgas lager dan uit metingen op de dooiplek wordt afgeleid. Anderzijds, aldus Vonk, zijn er ook bacteriële processen in het water die het vrijkomen van CO2 en methaan juist versnellen.

'Modellen waarmee nu wordt gewerkt, ook in het kader van het VN-klimaatpanel IPCC, zijn alle uitsluitend gebaseerd op de koolstofbalans op de plaats waar de dooi plaatsvindt', aldus Vonk. 'Afbraak en opslag elders wordt vergeten.'

Haar kanttekeningen in Nature Geoscience zijn volgens Vonk vooral bedoeld als nuancering van de doemscenario's die over permafrost de ronde doen, als een klimatologische tijdbom die de opwarming hoe dan ook laat escaleren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden