Nieuws

Modeketens Miss Etam en Steps failliet verklaard

Donderdag is het faillissement uitgesproken van de winkelketens Miss Etam en Steps, dat door de werknemers was aangevraagd. De nieuwe eigenaar Martijn Rozenboom had al surceance van betaling aangevraagd.

null Beeld Hollandse Hoogte / ProNews Producties
Beeld Hollandse Hoogte / ProNews Producties

In december ging het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Miss Etam al failliet, nu staan nog eens ruim 300 medewerkers op straat. Sinds december hadden ze geen salaris meer ontvangen. ‘Het einde was onvermijdelijk’, aldus Martin Pikaart, voorzitter van vakbond AVV.

Miss Etam en Steps bleven over, nadat Rozenboom in september de Nederlandse tak uit de failliete boedel van het Belgische FNG had overgenomen. Rozenboom verkocht Claudia Sträter en Promiss meteen door aan het bedrijf achter de modeketen Van Uffelen. De werknemers van Miss Etam kregen nooit het idee dat van een serieuze doorstart sprake was. ‘Rozenboom had geen deugdelijk plan, geen werkkapitaal of steun van de banken’, aldus Pikaart.

Bedrijvendokter

Rozenboom heeft een omstreden reputatie als ‘bedrijvendokter’, die vooral saneert. Vele winkels van Miss Etam werden gesloten, soms omdat de verhuurder het pand sloot omdat Rozenboom geen nieuw contract had afgesloten. Volgens Rozenboom ging Miss Etam kapot, omdat zijn bedrijf NXT Fashion geen aanspraak kon maken op de steunpakketten van de overheid.

NXT Fashion werd vorig jaar als starter beschouwd, terwijl Rozenboom meende dat van een doorstart met dezelfde merknaam Miss Etam sprake was. ‘Dat argument gaat niet op’, zegt Pikaart. ‘Rozenboom kende de spelregels van de NOW-regeling. Al in oktober kregen de werknemers van Miss Etam hun salaris pas later uitbetaald, nadat we dreigden met een zaak bij de Ondernemingskamer.’

De tweede lockdown was de nekslag voor Miss Etam. De filialen kregen het aanzien van een ‘outlet-winkel’ zonder toekomst. Nu het faillissement is uitgesproken, neemt uitkeringsinstantie UWV de salarisbetaling over. Een werknemer van Miss Etam had zich vorige week al bij de voedselbank gemeld, omdat ze niet langer aan haar verplichtingen kon voldoen. Volgens het personeel heeft Rozenboom Miss Etam bewust laten doodbloeden. Hij verkocht de voorraden met winst en sloot de meeste winkels.

Rozenboom heeft na de overname in september nog enkele BV’s met waarde in zijn bezit, zoals het merkrecht van Miss Etam. Vakbond AVV wil dat curator Reerink, die vorig al bewindvoerder was na het faillissement van FNG, de handelswijze van eigenaar Rozenboom onderzoekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden