nieuws

Mode-ondernemer Martijn N. verdacht in zedenzaak, media schrijven over zeker 20 slachtoffers

Mode-ondernemer Martijn N., directeur van cultureel platform Moam in Amsterdam, wordt verdacht in een zedenzaak. Dat bevestigt de Amsterdamse politie na berichtgeving van Het Parool en NRC op basis van gezamenlijk onderzoek.

Modellen tonen creaties van de nieuwe collectie van Moam collective in het Rijksmuseum Amsterdam.  N. was de oprichter van het platform.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Kippa
Modellen tonen creaties van de nieuwe collectie van Moam collective in het Rijksmuseum Amsterdam. N. was de oprichter van het platform.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

Afgelopen maandag is N. aangehouden in verband met een aangifte tegen hem in een zedenzaak, bevestigt een woordvoerder van de Amsterdamse politie. Die zaak staat los van het onderzoek van Het Parool en NRC. Na een verhoor is hij weer op vrije voet gesteld.

Eind februari is ook aangifte gedaan tegen N. wegens poging tot doodslag in Stockholm. Die aangifte is nog in onderzoek. De politie wil graag met meer slachtoffers in contact komen.

De politie zegt verder 'via de media’ op de hoogte te zijn van de beschuldigingen aan het adres van N. Twintig mannen hebben hun ervaringen met Het Parool en NRC gedeeld. N. zou zich gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend hebben gedragen, soms zelfs stelselmatig en over een langere periode. Zijn slachtoffers benaderde N. veelal via sociale media.

Tien van hen zeggen ten tijde van N.’s misdragingen minderjarig te zijn geweest. De drie jongsten, schrijven de kranten, waren pas zestien jaar.

Het Parool en NRC baseren hun aantijgingen verder op gesprekken met 146 betrokkenen, documenten en getuigenverklaringen, waaronder Facebook- en WhatsAppgesprekken en een politierapport. De beschuldigingen overspannen een periode van tien jaar. De recentste beschuldiging dateert van 2019.

N. richtte Moam, een multidisciplinair platform voor jong creatief talent, in 2014 zelf op. Het bestuur van de Stichting Moam heeft zijn directeur een maand geleden op non-actief gesteld, naar aanleiding van dit onderzoek.

Op verzoeken om commentaar ging N. niet in, schrijven de kranten. Zijn advocaat Gerard Spong meldde dat zijn cliënt ‘ontkent en betwist zich aan enig strafbaar feit te hebben schuldig gemaakt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden