Modderworstelen, eieren gooien en vingerverven

De 17-jarige Gemma Venhuizen studeert sinds kort Aardwetenschappen. 'Ik ben nog altijd een beetje stil bij mensen die ik niet goed ken.'..

Gemma Venhuizen

Mijn vader vertelde vandaag hoe hij als eerstejaars stomdronken in een voortuin was aangetroffen, midden in de winter. Toen hij wakker werd, had hij gezegd: 'Alleen maar een slokje whisky van een vriendelijke zeeman. . .' Een andere keer heeft hij 's nachts met een vriend de vlaggenmast van het corps gejat. Ze wierpen die over het hek van een rivaliserende studentenvereniging.

Ex-studenten, van familieleden tot bekende Nederlanders, vertellen vaak vol enthousiasme over hun studententijd. En iedereen lijkt het eens te zijn: daarin maak je vrienden voor het leven.

Laatst was ik met mijn faculteit op introductieweekend in Limburg. Drie dagen lang modderworstelen, eieren gooien en vingerverven. Drie slapeloze nachten. We hebben in de Maas gezwommen en een hamerwerpwedstrijd gehouden. En tussen de speurtocht, de vossenjacht en de dropping door, was er soms ook tijd om te praten. Over Bambi, milkshakes en relaties. Met eerstejaars en ouderejaars. Ik heb geschommeld met Andrea en gekaart met Maarten.

Ik ben niet meer het verlegen meisje uit de brugklas, bang voor jongens en eenzaam in de eerste weken. Toch ben ik nog altijd een beetje stil bij mensen die ik niet goed ken. Dan wil ik wegkruipen bij oude vrienden, bij wie ik mezelf durf te zijn.

Het is me opgevallen dat er onder studenten geen groepjes bestaan. Op de middelbare school hoorde je altijd ergens bij. Kakker, alto, make-updoos of kneus; iedereen kreeg een - al dan niet zelfgekozen - stempel opgedrukt. Met scholieren uit andere groepen praatte je eigenlijk niet.

Ik heb mijn vooroordelen steeds moeten herzien. In de tweede klas vond ik alle jongens die bier dronken stom. Tot ik merkte dat er zo wel erg weinig leuke jongens overbleven. Bier drinken mocht, maar roken en blowen was een minpunt. Ook die stelling heb ik laten vallen. Op haast elk feestje dat ik bezocht, hing een walm van wiet en rook, en toch was iedereen aardig.

Dankzij Niek, een studiegenoot, ben ik er nu zelfs achtergekomen dat niet alle Ralph Lauren-dragers bekakte hockeyers zijn.

Als dat zo doorgaat, houd ik geen vooroordeel meer over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden