Moddergevecht om Gucci nadert de ontknoping

De strijd tussen het Italiaanse modehuis Gucci en zijn Franse belager LVMH is in volle hevigheid losgebarsten. LVMH kondigde gisteren aan een bod te zullen doen op alle Gucci-aandelen....

De hoogte van het bod van LVMH (Moët Hennessey Louis Vuitton), 's werelds grootste producent van luxegoederen, is nog niet bekend. De top van Gucci zal naar verwachting zondag bijeenkomen voor spoedberaad.

LVMH reageert met zijn bod op de plotselinge verschijning van Pinault Printemps Redoute (PPR), het grootste detailhandelsconcern van Frankrijk. Door voor 5,8 miljard gulden nieuwe aandelen te plaatsen bij PPR hoopt Gucci zijn belager LVMH definitief buitenspel te zetten.

Met de voorgenomen emissie zou Pinault een belang van 40 procent in Gucci krijgen. Het belang van LVMH in het Italiaanse modehuis, dat genoteerd staat aan de beurzen van Amsterdam en New York, zou daardoor verwateren van 34 tot 20 procent.

Bovendien zal PPR als het allemaal doorgaat vier van de negen zetels krijgen in Gucci's machtige raad van commissarissen, die de strategie van de onderneming bepaalt. Een doorn in het oog van LVMH, dat eerder vergeefse pogingen deed om een zetel te bemachtigen.

Pinault Printemps is geen directe concurrent van Gucci en LVMH. PPR is onder meer eigenaar van de Printemps-warenhuizen, de boeken- en cd-winkels van Fnac en de woonketen Conforama. De omzet bedroeg vorig jaar naar schatting 35 miljard gulden.

François Pinault, meerderheidsaandeelhouder van PPR en de rijkste man van Frankrijk, is wel actief in de luxe-wereld waarin ook LVMH en Gucci zich bewegen. Zijn holding Artemis kocht vorig jaar het veilinghuis Christie's, en bezit ook kofferfabrikant Samsonite en een wijnhuis.

Een pikant detail is dat Artemis gisteren de aankoop bekendmaakte van de parfum- en cosmetica-divisie van het pharma-concern Sanofi. Het gaat onder meer om het merk Yves Saint Laurent. Sanofi Beauté komt voor 2 miljard gulden in handen van Pinault, maar deze zou het bedrijf willen doorverkopen aan Gucci.

Na bekendmaking van de alliantie met PPR leek het er gisteren op dat Gucci zich alleen hoefde op te maken voor een nieuwe gang naar het Amsterdamse gerechtshof. LVMH klaagde al eerder met succes over een beschermingsconstructie van Gucci, dat door het uitgeven van personeelsaandelen het belang van de Fransen wilde terugdringen. Maar het oordeel van het hof kwam neer op een wapenstilstand in het moddergevecht. Want tegelijk met het veto over de constructie van Gucci, werd het stemrecht van LVMH bevroren.

Gisteren kondigde LVMH, in het nauw gebracht door de onverhoedse verschijning van PPR, opnieuw juridische stappen aan. Om later op de dag alsnog met een 100 procentsbod te komen.

Tot dusver weigerde Gucci steevast met LVMH samen te werken, tenzij de Fransen een 'eerlijk' bod op alle aandelen deden. Gucci is bang dat LVMH met zijn minderheidsbelang voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. De 34 procent van LVMH geeft recht op een zetel in de raad van commissarissen. Daardoor vreest Gucci dat zijn directe concurrent teveel informatie en macht krijgt.

Donderdag maakte Gucci al vervroegd zijn jaarcijfers bekend in reactie op de cijfers van LVMH. De omzet van Gucci groeide naar 2 miljard gulden. De winst steeg met 11 procent tot bijna 400 miljoen gulden. LVMH deed het minder goed. De winst duikelde met 29 proent tot 1,1 miljard gulden, bij een omzet van 15,3 miljard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden