'Mocro War' is voorlopig nog niet uitgedoofd

Amsterdam is na de vondst van het hoofd van Nabil Amzieb weer in de ban van de bendeoorlog rond drugshandel. Onduidelijk is waar de 'kleine crimineel' zo'n afrekening aan te danken heeft.

Het dichtgetimmerde waterpijpcafe Fayrouz in Amsterdam.Beeld anp

Nog geen maand geleden concludeerde de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee voorzichtig dat de 'Mocro War' leek uit te doven. Van de zes liquidaties vorig jaar in de hoofdstad was er geen enkele gelinkt aan het drugsconflict dat tussen 2012 en 2014 tot een groot aantal moordaanslagen leidde in Amsterdam. Een conflict waarin met regelmaat midden op straat voluit werd geschoten met automatische wapens. Explosies van geweld waarbij door persoonsverwisselingen twee slachtoffers vielen die niets met het conflict te maken hadden.

Hofstee werd afgelopen dagen meermaals herinnerd aan zijn uitspraak. Want met de vondst van het hoofd van Nabil Amzieb (23), woensdag voor de deur van waterpijpcafé Fayrouz, is Amsterdam weer helemaal in de ban van de Mocro War. Veertig rechercheurs zijn aan het werk om de meest lugubere liquidatie tot nu toe op te lossen.

Liefst drie 'plaatsen delict' heeft het team in onderzoek: naast de stoep voor Fayrouz ook de Meijehof in Amsterdam Zuidoost, waar Amziebs lichaam dinsdag zonder hoofd werd aangetroffen in een uitgebrande Volkswagen Caddy. Aan de hand van zijn vingerafdrukken kon de politie woensdag vaststellen dat het om Amzieb ging. En dan is er nog Kelbergen in Amsterdam Zuidoost, waar woensdagochtend een uur voor het hoofd van Amzieb werd gevonden een Volkswagen Polo uitbrandde. Een buurtbewoner hoorde kort voor de brand een knal en zag drie mannen in donkere kleding wegrennen. Zowel de Caddy als de Polo blijken gestolen te zijn in de Utrecht.

Kattenburg

In de Amsterdamse wijk Kattenburg, waar Amzieb opgroeide, knopen motoragenten gesprekjes aan met jongeren op straat. En via een advertentie op Facebook worden mogelijke getuigen in Amsterdam en Utrecht gericht opgeroepen zich te melden. Maar voor zover bekend nog zonder noemenswaardige resultaten.

Intussen wordt er wel iets meer duidelijk over het slachtoffer. Amzieb volgde aanvankelijk speciaal onderwijs. Maar de beroepsopleiding servicemedewerker Bouw aan het ROC rondde hij wel succesvol af. 'Ik ben nou eenmaal goed met mijn handjes', zie hij een interview met het bedrijfsblad van woningcorporatie Stadgenoot, waar hij stage liep. Zijn stagebegeleider noemde Nabil een aardige sociale en enthousiaste jongen. Een baan kon de corporatie hem niet bieden.

Amzieb heeft daarnaast een bescheiden crimineel verleden, aldus de politie. 'Hij was voor ons geen grote jongen.' Volgens Het Parool is hij onlangs nog opgepakt 'voor kleinschalige handel in drugs en had zich bij een aanhouding verzet tegen de politie'. Ook weet Het Parool dat Amzieb een bekende of zelfs bevriend was met enkele jongens die betrokken zijn in de Mocro War.

De grote vraag is waar zo'n ogenschijnlijk kleine crimineel zo'n brute afrekening aan te danken heeft. Het Parool suggereert dat de loopjongen gedood is om tegenstanders af te schrikken. De politie houdt voorlopig ook rekening met een groot aantal andere scenario's, waaronder een afrekening, een overval of een rip-deal. 'We willen tunnelvisie voorkomen', aldus politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg.

Hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee (links) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.Beeld anp

Intussen draait het geruchtencircuit op volle toeren. Het wildste verhaal verscheen donderdagmiddag op crime blog Vinderscrime, dat een 'een goed in gewijde' opvoerde. Die stelde dat Amzieb vrijdag had moeten getuigen tegen Benaouf A., een van de hoofdpersonen in het drugsconflict. Een opvallende verklaringen omdat Benaouf juist een vaste bezoeker was van Fayrouz. 'Het is dus een jongen uit zijn eigen ploeg', stelde de 'ingewijde'. En: 'tegen justitie in de zin van ophouden met kroongetuigen.'

'Dat bericht is pertinent onwaar', aldus Benaoufs advocaat Sander Janssen. 'Amzieb zou niet getuigen, zijn naam komt zelfs niet eens voor in alle strafdossiers die ik rond deze zaak heb gezien.' Het openbaar ministerie bevestigt dat in Amzieb niet gehoord zou worden in de twee hoger beroepen die op dit moment bij het gerechtshof lopen rondom de liquidatiezaken in de Mocro War.

Advocaat Janssen maakt zich zorgen over alle speculaties, ook omdat de serieuze media die overnemen. 'Die zijn gevaarlijk omdat valse geruchten nieuw geweld uitlokken als ze door de verkeerde mensen serieus worden genomen.'

Benaouf A.Beeld anp

Scarface

Ook de Amsterdamse criminoloog Frank van Gemert, die al meer dan twintig jaar onderzoek doet naar criminaliteit onder Marokkaanse jongens, vreest dat de berichtgeving het conflict geen goed doet. Hij noemt in het bijzonder het boek Mocro Maffia, dat eind 2014 verscheen over de vete. 'In de criminologie is een bekend begrip The stage scripts the street, waarbij het verhaal over criminaliteit later door criminelen wordt nagedaan. Dat is onder meer veel gebeurd met films als Scarface en The Godfather. Door Mocro Maffia worden die jongens ook op een bepaalde manier bevestigd dat ze grote criminelen zijn. Dankzij dat boek en alle media-aandacht zullen ze zich aangemoedigd voelen om een volgende stap te zetten.'

Onder jongeren in Amsterdam is Mocro Maffia een populair boek, zegt mede-auteur Marijn Schrijver. 'We krijgen bijvoorbeeld nog steeds bijna wekelijks vragen van scholieren die een boekverslag schrijven.' Maar dat het boek de jongens groter zou hebben gemaakt en aangemoedigd heeft, is volgens hem onzin. 'We zijn op scholen in Amsterdam West geweest en de leerlingen die je daar spreekt, zien die jongens echt niet als helden. Het loopt ook heel slecht met ze af.'

De cover van het boek Mocro Maffia over het Marokkaans-Amsterdamse misdaadmilieu van de auteurs Marijn Schrijver en Wouter Laumans.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden