Mobiliteitsplannen in vogelvlucht

In de Nota Mobiliteit, die donderdag is verschenen, stippelt het kabinet de infrastructurele plannen voor de periode 2010-2020 uit. Naar verwachting groeit het personenverkeer met 20 procent en het goederenvervoer met 40 tot 80 procent....

ANP

Een greep uit de plannen:

- voor de wegen: verruiming van de capaciteit van de A15 die de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam verbindt met het (Duitse) achterland, een betere verbinding tussen Schiphol en Almere, en investeringen in de A2 Amsterdam-Utrecht, de A4 Den Haag-Leiden, de ring rond Utrecht, en de A27 Lunetten-Hooijpolder, vóór 2015.

- invoering van een uniforme OV-chipkaart voor alle openbaar vervoer (tram, metro, trein en bus) in heel Nederland vanaf 1 januari 2008. Een definitief besluit valt eind 2005.

- de door vertragingen geplaagde treinreiziger moet kunnen vertrouwen op punctueler rijdende treinen. Deze punctualiteit moet omhoog van 83 procent (2003) naar 89 tot 91 procent in 2010-2020.

- de binnenvaart krijgt de ruimte. Voor onderhoud en verbreding en verdieping van vaarwegen komt 10,4 miljard euro beschikbaar, om de norm te halen van een maximale wachttijd van een halfuur bij sluizen en bruggen.

- het verkeer moet twee keer zo veilig worden. Het aantal verkeersdoden moet terug van 1088 in 2003 naar 640 per jaar in 2020. Het budget wordt verdubbeld naar 80 miljoen euro per jaar.

- voor innovatie en technologische vernieuwing wordt 1 miljard euro vrijgemaakt. De overlast wordt bij de bron aangepakt: liever stillere treinen en auto's en geluidsarm asfalt, dan kilometers dure geluidsschermen.

- provincie en gemeente krijgen een grotere rol. ,,In de Randstad staat het verkeer vast in de maandagochtendspits, in Zeeland bij mooi strandweer.'' Het Rijk investeert 20 miljard euro, 2,5 miljard meer dan voorzien, in verkeersplannen van lagere overheden. Die plannen moeten wel voldoen aan de eisen van de rijksoverheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden